Lukić: Žene u Srbiji smelije, prijavljivanje muškaraca na vlasti će se nastaviti

Vesti 23. apr 202112:48 > 14:59 1 komentar

Aktivistkinja za prava žena Marija Lukić izjavila je u emisiji Studio N1 Live da bi bez mnogo razmišljanja ponovo prošla kroz čitav proces protiv Milutina Jeličića Jutke. "To je jedini način da se ovakvo ponašanje sankcioniše. Bez mnogo razmišljanja bih ponovo isto uradila", rekla je ona i ocenila da su žene u Srbiji sada smelije, kao i da će se prijavljivanje muškaraca kao što su Milutin Jeličić Jutka i Dragan Marković Palma nastaviti.

Povezane vesti

Navodi da pokušava da drži po kontrolom strah prouzrokovan činjenicom da će ponovo živeti u istom gradu sa Jeličićem.

„Ne mogu da kažem da sam se za vreme dok je on proveo u zatvoru, osećala zaštićena. Ako gledamo tako, on je imao savršen alibi, da se meni nešto desi. Dakle, to što je on bio u zatvoru nije mi značilo ništa što se tiče bezbednosti. Nisam imala neku euforiju kada je odlazio u zatvor, a nemam ni poseban strah sada kada je izašao. Držim emocije pod kontrolom i trudim se da budem hladne glave što se tiče njega, i celog tog procesa koji se vodio. Sačekala sam da izađe iz zatvora, i tek ću pokrenuti postupak protiv njega za naknadu štete“, navela je Lukić.

Prema njenim rečima, parnice će biti pokrenuta u narednim danima. Ona smatra da je njen slučaj pokrenuo slične procese i u drugim gradovima.

„Nisam bila ubeđena u to u prethodnom periodu, ali po komentarima ljudi i po onome što se dešava Jutka je postao sinonim za takvog muškarca, i za takvo ponašanje. Jasno je da je ovo bio dobar početak, kakav god da je bio, misleći na suđenje u Brusu, na tužilaštvo, na čitav proces i blagu kaznu. Ali, on je osuđen i to je dobar početak u odnosu na situaciju kakava je bila ranije“, smatra Lukić.

Komentarišući slučaj u Jagodini, ona takođe ocenjuje da se to ne dešava samo u tom gradu, i ilustruje činjenicom da se njoj javljaju žene i iz drugih gradova u Srbiji koje imaju sličnu priču.

„Ovo je nastavak slučaja Jutka. Palma nije usamljen, biće ih još. Nije trend samo u Brusu i Jagodini, već čitava Srbija ima taj mentalitet i dozvoljava takvo ponašanje ljudima koji su na vlasti. Ali, žene su sada smelije, i iz komunikacije koliko vidim, trend prijavljivanja takvih muškaraca koji su na vlasti će se nastaviti. Žene će biti sve glasnije, i o tome će se u budućnosti tek govoriti“, poručuje Marija Lukić.

Snimak emisije:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare