LSV predao zahtev za uklanjanje biste Mikloša Hortija iz mađarskog parlamenta

Vesti 03. okt 202213:16 1 komentar
Shutterstock/Thomas Thier-Hassler

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine predala je u Beogradu ambasadi Mađarske i Vladi Srbije zahtev za uklanjanje biste ratnog zločinca iz Drugog svetskog rata, regenta Mađarske Mikloša Hortija, koja je nedavno postavljena u Parlamentu Mađarske.

Delegacija LSV predala je zahtev ambasadoru Mađarske u Beogradu Atili Pinteru i zatražila da se, umesto Hortijeve, postavi bista Palu Telekiju, nekadašnjem premijeru Mađarske, koji je zbog učešća Mađarske u agresiji Trojnog pakta na Jugoslaviju 1941. godine izvršio samoubistvo.

Povezane vesti

„Zahtevamo da bista ratnom zločincu Miklošu Hortiju, čiji je okupatorski režim u Drugom svetskom ratu u januaru 1942. godine sproveo zloglasnu Raciju u kojoj je na zverski način pobijeno i pod led Dunava bačeno više hiljada Srba, Jevreja, Roma i ostalih građana Vojvodine, bude pod hitno uklonjena iz Parlamenta Mađarske u Budimpešti“, navodi se u zahtevu.

Podsetili su da je Mikloš Horti u Jugoslaviji bio označen kao ratni zločinac.

„Postavljanje biste ratnom zločincu u najvišem zakonodavnom telu Mađarske narušava dobrosusedske odnose između dve zemlje i budi uspomene na najstrašnije zločine koji su ikada počinjeni u Vojvodini. Takođe, taj čin narušava skladne međunacionalne odnose u našoj multikulturalnoj pokrajini Vojvodini“, poručila je LSV.

Podsetili su na reči Pala Telekija, pre nego što je izvršio samoubistvo: „Prekršili smo svoju reč – iz kukavičluka (…) Nacija to oseća, i odbacili smo svoju čast. Stali smo na stranu nitkova!“

„Uklanjanje Hortijeve biste i postavljanje biste u čast Telekija dodatno bi unapredilo dobrosusedske odnose između dve susedne zemlje, za koje zvaničnici obe zemlje tvrde da su na ‘najvišem nivou u istoriji’. Suprotno takvim izjavama, Hortijeva bista u Parlamentu Mađarske je uvreda za sve žrtve ratnih zločina iz Drugog svetskog rata“, navodi LSV.

Zamolili su mađarskog ambasadora da o zahtevu obavesti parlament, vladu i predsednika Mađarske.

Zahtev je potpisao predsednik LSV Nenad Čanak.

LSV je o zahtevu obavestila i predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić.

„Uvažena predsednice Vlade Republike Srbije, poštujući vaš ugled i autoritet, od vas tražimo da podržite našu inicijativu i uputite dopise Parlamentu, Vladi i predsednici Mađarske, kako bi ona bila sprovedena u delo“, navodi se u pismu Ani Brnabić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare