Lončar: Trećina studenata se koleba u vezi sa vakcinacijom, razgovarati sa njima

Vesti 17. apr 202112:41 > 15:50 29 komentara
FOTO TANJUG/TANJA VALIĆ

Za vakcinaciju protiv koronavirusa zainteresovano je dve trećine studenata izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ocenio da treba nastaviti razgovore sa onima koji se kolebaju.

Lončar je novinarima, posle razgovora sa predstavnicima studentskih organizacija, rekao da su najčešća pitanja u studentskoj populaciji da li vakcina utiče na sterilitet i potomstvo, dileme oko AstraZeneka vakcine i da li će biti potrebna treća doza vakcine, kao i broj antitela.

On je najavio razgovore sa studentima koji se kolebaju, navodeći da su neki od njih već vakcinisani u mestima iz kojih dolaze, a dogovor je da se i ubrza vakcina za one koji to žele.

Izvor: Tanjug

Kada je reč o zdravstvenim radnicima, Lončar je naveo da je vakcinisano više od 70 odsto njih i najviše se razgovaralo sa mladim medicinskim sestrama.

On je rekao da se još ne razmišljanja o isključivanju bolnica iz kovid sistema, jer je njihova popunjenost 80 odsto, iako se „malo lakše diše“.

Ako se pridržavamo mera, sprovedemo vakcinacinu u dovoljnom broju i dovoljno brzo, bili bismo u situaciji od određene bolnice izađu iz kovid sistema, pre svega one koje se bave hitmin stanjima non kovid pacijenata, dodao je on.

Najslabiji odziv na vakcinaciju u Tutinu

Lončar je rekao da je najslabiji odziv za vakcinu u Srbiji u Tutinu – samo 4,5 odsto, a da je udeo zaraženih u broju testiranih među najvećim u Srbiji.

Slab odziv je i u Trgovištu, Merošini, Novom Pazaru, dodao je Lončar i napomenuo da se u petak vakcinisao predstavnik Islamske zajednice, a nada se da će to u mesecu Ramazana doprineti da se ljudi motivišu za vakcinaciju.

Kada je reč o proizvodnji vakcine protiv korona virusa u Torlaku, Lončar je naglasio da su uzorci na kontroli u Rusiji i da se nada da će institut biti u prilici da uskoro počne proitvodnju Sputnjik V za sebe i regionu.

Očekujemo da Torlak proizvodi i četvorolovalentnu vakcinu protiv sezonskog gripa, napomenuo je ministar.

Memorijske ćelije mnogo važnije od koncentracije antitela

Imunolog Srđa Janković rekao je treba razlikovati one koji imaju pitanja o vakcinaciji, žele da im se razjasne dileme, od onih koji iz ideoloških razloga ne žele vakcinu i ne žele odgovore.

Prema njegovim rečima, koncentracija antitela nije važna u tome kakav će biti imuniski odgovor na virus, a mnogo su važnije memorijske ćelije.

Janković je rekao da nema nikakvih dokaza, činjeničnih potvrda da vakcina utiče na sterilitet, a što se tiče treće doze vakcine, u toku su studije, ali sve je sada na nivou pretpostavki, bez zvaničnih protokola.

Nijedan prijavljeni slučaj stavaranja krvnih ugrušaka od AstraZeneke

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije naveo je da u Srbiji od svih datih doza vakcine AstraZeneka nije prijavljen nijedan slučaj stvaranja krvnih ugrušaka i ALIMS ostaje pri stavu, koji zastupaju u SZO i EMA, da je vakcina bezbedna i efikasna.

Predstavnik Studentskog parlamenta Medicinskog fakulteta u Beogradu Aleksandar Đurić rekao je da se studenti sada mogu vakcinisati na Studentskoj poliklinici, u studentskim domovima na Karaburmi i Studenjaku, kao i prijavom na e-upravu.

Studenti su zainteresovani pre svega za Fajzerovu vakcinu, pa onda za kinesku Sinofarm, rekao je Đurić.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare