Lončar: Srbija se stavila na raspolaganje SZO, pomoći ćemo imunizaciju u Evropi

Vesti 19. apr 202114:30 > 15:12 1 komentar
TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je imunizacija prioritet i da se Srbija obavezala da će sve svoje resurse staviti na raspolaganje Svetskoj zdravstvenoj organizaciji i pomoći da se imunizacija izvrši u celoj Evropi. Dodao je da će Sinofarm i Sputnjik V biti uskoro registrovane.

On je, nakon sastanka sa direktorom SZO za Evropu Hansom Klugeom u Palati Srbija, rekao da kada su u pitanju te dve vakcine „nema razloga da se gleda na politiku“, nego da se radi kao što je Srbija radila do sada i da interes budu zdravlje i životi građana.

Lončar je rekao da će posebna pažnja biti posvećena mentalnom zdravlju ljudi, jer pandemija dugo traje i dodao da će u julu u Atini biti održan sastanak na tu temu.

Istakao je da je razgovarano i o tome šta će se raditi kada prođe korona i šta je neophodno učiniti da se nadoknadi sve ono što je tokom pandemije propušteno.

On je rekao da SZO nije za takozvane „kovid pasoše“, već da preporučuje kovid digitalne sertifikate, koji će imati podatke o tome da li je neko vakcinisan i u kom je statusu, ali ne da bi se nekome pravile prepreke, već samo da se isprati razvoj događaja i uradi kvalitetna analiza.

Kluge je pohvalio napore Srbije u borbi protiv kovid-19, podsetivši da su izgrađene dve specijalizovane kovid bolnice i da se očekuje izgradnja treće, kao i da je zahvaljujući takvom pristupu stopa smrtnosti održana „relativno nisko“.

On je istakao da je Srbija vakcine doživela kao „proizvod koji spasava živote, a ne kao geopolitičko pitanje“ i čestitao je na tom pristupu, a zahvalio je Lončaru što je Srbija donirala vakcine zemljama u regionu.


Izvor: Tanjug

Rekao je da SZO sa kineskim i ruskim vlastima „intenzivno radi na odobrenju na evropskom nivou“ Sinofarm i Sputnjik V vakcina i naveo da se ostvaruje vrlo brzi napredak po tom pitanju.

Kluge je naglasio da je za što brži izlazak iz pandemije potrebno ubrzati vakcinaciju, povećati proizvodne kapacitete, proširiti portfolio vakcina i pojačati međunarodnu solidarnost.

Istakao je da je zabrinut što se u Evropi šire novi sojevi virusa i naglasio da postojeće vakcine deluju na njih, ali da je vrlo važno povećati brzinu vakcinacije.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare