Lončar: Osam slučajeva delta soja u Srbiji, ali ih sigurno ima više

Vesti 16. jul. 202111:19 > 13:2661 komentara
Podeli:
Zlatibor Lončar
Izvor: Tanjug / Zoran žestić

U Srbiji je do sada izolovano osam slučajeva zaraze delta sojem koronavirusa, ali ih sigurno ima više, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je na primopredaji 46 putničkih automobila „Škoda“ za inspekcije Ministarstva i zavode za zaštitu zdravlja upozorio da se pandemija sigurno neće zaustaviti dok ne bude 70-80 odsto vakcinisanih u svetu, kao i u Srbiji, i da zdravstveni radnici ne govore bez razloga da bi oni koji odbijaju da se vakcinišu, a zaraze se, trebalo da snose deo troškova lečenja.

Pročitajte još

„Oni koji neće da se vakcinišu znaju da će, ako se zaraze, država to da plati“, ukazao je Lončar.

On je naveo da su inspekcije Ministarstva zdravlja poslednji put dobile vozila 2007. godine, a slično je i sa zavodima za zaštitu zdravlja i ova isporuka će poboljšati situaciji, jer će moći da stignu i do najudaljenijih mesta u svim krajevima zemlje.

Od 46 vozila, ukupne vrednosti više od 400.000 evra, za šta je jedan deo dat iz budžeta, a drugi preko kredita Svetske banke, 16 je za inspekcije, a 30 za zavode.

Zlatibor Lončar
Izvor : Tanjug / Zoran žestić

Inspekcija, kako je naglasio, trenutno radi nepopularan posao, ali ne sa ciljem da nekoga maltretira da nosi maske i poštuje mere, nego da se sačuvaju zdravlje i životi ljudi u pandemiji.

„I oni bi voleli da se bave aktivnostima kojima su se bavili pre kovida“, konstatovao je on.

Od izbijanja pandemije do danas, naveo je Lončar, inspekcija je uradila 400.000 nadzora, kontrolisano je milion putnika, 120.000 njih je stavljeno pod zdravstveni nadzor, napisano je više od 5.000 kazni i podneto 1.285 prekršajnih naloga.

Izvor: Tanjug

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković rekao je da su nadzori ugostiteljskih objekata, trgovina i javnog saobraćaja u poslednjih nekoliko dana pojačani, a da im u tome pomažu i druge inspekcije, kao i komunalna milicija, jer je potrebno sprečiti širenje delta soja virusa.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar