Lončar: Nema potrebe za obaveznom vakcinacijom, ima dovoljno zainteresovanih

Vesti 13. apr. 202121:30 > 22:0726 komentara
Podeli:
Izvor: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

U Srbiji nema potrebe za uvođenjem obavezne vakcinacije, jer zemlja ima dovoljno vakcina i dovoljno zainteresovanih za taj proces, rekao je ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar, koji je zamolio građane da se ne opuštaju za uskršnje praznike.

„Svako opuštanje će skupo koštati, jer prolongira izlazak iz krize. Biće još Uskrsa. Mere u zemljama u Evropi traže PCR za povratak, što su veliki troškovi, ili karantin. Možda je bolje da se za ovaj Uskrs strpimo, da bismo na letovanje mogli da idemo mirniji“, rekao je Lončar za RTS.

Povezane vesti:

„Naši građani i medicinski radnici su shvatili da je to jedini izlaz iz ove situacije. Prešli smo nivo od 65 odsto vakcinisanih medicinskih radnika“, kazao je ministar zdravlja i naglasio da je u proteklih nedelju dana kampanje taj broj vakcinisanih porastao za 20 odsto.

„Najveći problem je bio sa mladim medicinskim sestrama zbog dezinformacija i širenje nepouzdanih informacija, plašile su se da će vakcinacija uticati na potomstvo, to je naš zaključak“, predočio je Lončar.

On je rekao da je umrlo 14 lekara koji su bili u kovid crvenim zonama, dok ostali preminuli lekari nisu imali nikakve dodirne tačke sa kovid zonama.

Svaka vakcina je proverena, naša Agencija za lekove je među 50 najrigoroznijih na svetu, dali smo skoro tri miliona vakcina, predočio je Lončar.

Na skoro tri miliona doza vakcina mi nemamo ni 700 blagih reakcija, rekao je on i istakao da niko nije rekao da vakcina štiti 100 odsto i da se vakcinisani ne mogu razboleti, već da će, ako se to desi, klinička slika biti blaža.

On je rekao da lekar specijalista u kovid bolnici ima primanja od 182.000, a medicinska sestra u kovid bolnici 79.280 dinara.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar