Ljimaj: Srpska služba planirala moje ubistvo i organizovala 17. mart

Vesti 13. apr 202221:14 5 komentara
Fatmir Ljimaj
ARMEND NIMANI / AFP

Vest o tome da navodno „radikalni elementi srpskih obaveštajnih službi žele da likvidiraju“ bivšeg specijalnog izvestitelja Evropske komisije, Dika Martija i za to „okrive Kosovo“ već danima je u fokusu prištinskih medija, te je ujedno dovela do toga da više prištinskih zvaničnika iznesu još nekoliko optužbi na račun srpskih službi. Nakon navoda o planiranju atentata na Hašima Tačija, nekadašnji pripadnik OVK, a nakon rata političar, Fatmir Ljimaj, optužio je srpske službe za navodno planiranje njegovog i ubistva Redžepa Seljimija, ali i izneo sumnju da su ove službe navodno organizovale etničko nasilje tokom 17. marta 2004. godine, prenosi KoSSev.

Predsednik Socijaldemokratske inicijative Kosova Fatmir Ljimaj izjavio je za prištinski Kanal 10 da su srpske tajne službe navodno planirale njegovo i ubistvo nekadašnjeg poslanika Samoopredeljenja Redžepa Seljimija, kojem se trenutno sudi u Hagu za ratne zločine.

POVEZANE VESTI:

Tvrdi da mu je to kazao bivši šef srpske tajne službe, Jovica Stanišić u Hagu, s kim je, navodi, tamo proveo dve i po godine, prenosi KoSSev pisanje prištinske Gazete ekspres.

„Pripreme za atentat od strane srpske tajne službe bile su za sve nas. Redžep Seljimi i ja smo upali u zasedu srpske službe. Stanišić mi je rekao u Hagu, ali na sreću nismo otišli tamo gde su nas čekali“, kazao je Ljimaj na Kanalu 10.

U istom gostovanju Ljimaj je ujedno optužio srpske tajne službe za organizovanje najvećeg posleratnog etničkog nasilja protiv Srba, poznatog kao „17. Mart“.

U nastavku prenosimo deo sinoćnog razgovora Fatmira Ljimaja i novinara Kanala 10 u vezi sa 17. Martom, ali i podsećanje na ono šta je o 17. Martu do sada poznato.

„Kažem vam da, prema informacijama koje imam od prijatelja ovih tajnih službi, postoje indicije da je tajna služba Srbije palila pravoslavne crkve. Vi recite meni. Da li je ikada bilo u našoj (albanskoj) tradiciji da se pale crkve? Kako je moguće da nijedna crkva nije napadnuta od strane OVK tokom celog rata? Kako to da su 2004. godine sve te crkve spaljene, a na njima podignute zastave“, upitao je Ljimaj.

„Bilo je strašno, sramotno. To je bila uvreda za dostojanstvo albanskog naroda. To je bila uvreda našeg dostojanstva i nema nikakve veze sa vrednostima našeg naroda. To nema nikakve veze sa našim nacionalnim vrednostima, paljenje crkava. Nema tolerantnijeg naroda od albanskog. Te crkve vidimo kao svoje, kao deo našeg nasleđa, kao svoj ponos“, dodao je on.

Kazao je i da je, „baš kao u slučaju Dika Martija“, srpska tajna služba „imala povoda da iskoristi socijalno nezadovoljstvo Albanaca da ga kanališe na neke druge načine“.

„Ja govorim o njihovom delovanju pre toga i posle, ne kažem da su ti mladi ljudi na vrhovima crkava bili članovi Udbe, ali kao što znate u protestima, možda znate ko ih vodi, ali ne ko je u to uključen“, rekao je Ljimaj.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare