Ljajić: Nisam Šećeroski da se kandidujem za predsednika, podrška Vučiću

Vesti 03. maj 202118:54 > 19:38 25 komentara

Lider Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić izjavio je da će njegova stranka, koja je deo vladajuće koalicije i na narednim predsedničkim izborima podržati kandidata vladajuće koalicije i ocenio da nijedan drugi kandidat, osim Aleksandra Vučića, nema šanse da pobedi.

Povodom apela koji su se čuli iz pojedinih stranaka vladajuće koalicije da bi SNS „što pre“ trebalo javno saopšti da li će Aleksandar Vučić biti kandidat te stranke za predsednika Srbije na izborima naredne godine i na pitanje da li možda i on razmišlja da se kandiduje na tu funkciju, Ljajić za N1 kaže:

povezane vesti

„Ja nisam baš Šećeroski da učestvujem na izborima na kojima nemam nikave šanse…Sigurno je da ćemo imati dva politička bloka, jedan unutar vladajuće koalicije, drugi opozicioni i takve situacije ne daju vam da se igrate…Podržaćemo kandidata vladajuće koalicije, a nijedan drugi nema šansu da pobedi osim Vučića“, rekao je Ljajić i dodao:

„U ovom trenutku mislim da je politički pragmatično i racionalano da idemo u ovoj koaliciji na izbore i da podržimo kandidata koji ima najviše šanse da pobedi. Za očekivati je i da će opozicione stranke nastojati da se usaglase oko jednog kandidata koji će imati najviše šanse na tim izborima“.

Ljajić je istakao da nejgova stranka učestvuje i u međustranačkom dijalogu i okviru Skupštine i u onom drugom uz posredovanje Evropskog parlamenta i da će im manje više izložiti istu platformu koju su predali predsedniku Skupštine i evroparlamentarcima.

„Predlažemo novi izborni zakon, od 1990. godine se govori o izbornim uslovima i ko god izgubi na izborima iskaže nezadovoljstvo zbog izbornog zakona. Oko njega treba da dođe do saglasnosti vlasti i opozicije, da imamo pravila igre koja važe za sve“, rekao je Ljajić.

Istakao je da sadašnji model izbornog zakona postoji samo u dve do tri zemlje u Evropi, da imaju takve zatvorene liste kao mi.

„Imate spisak od 250 poslanika, poređate ih po redosledu imena kandidata. Ako osvojite pet odsto to je desetak poslanika i prvih deset će biti u parlamentu oni su motivisani da nešto rade, a možda čak ni oni nisu, a ovih 240 nisu uopšte jer znaju da neće biti u parlamentu. Mi predlažemo otvorene liste, da se glasa i za stranke i za konkretna imena kandidata i onda 70 posto da se određuje na osnovu izbornog rezulatata, a 30 podsto ostaje strankama da dopune, radi rodne ravnopravnosti i teritorijalne zastupljenosti“, kaže Ljajić.

On je naglasio da je njegova stranka radi ravnopravnosti u izbornom procesu predlagali da se formira Državna izborna komisija kao nezavisno stručno telo koje će se baviti izbornim procesom i sa ciljem da se vrati poverenje u izborni proces.

„Jer svako ko izgubi izbore ukazuje na neke neregularnosti i loš izborni zakon. Državna izborna komisija bi se bavila unapređenjem izbornog procesa. Predlagali smo i da se ukine izborna tišina, kao i da 15 dana pre izbora nema objavljivanja anketa istraživaja javnog mnjenja“, rekao je Ljajić.

Ocenio je da tema treba da bude i funkcionerska kampanja, da se ona svede na najbolju moguću meru. „To je moguće, ali nije lako i jednostavno, i da postoji politička volja tanka je linija između onog što su redovne aktivnosti članova vlade i kampanje, to nije jednostavno uraditi“, kaže.

„I zbog te tanke linije nam je važna Državna izborna komisuija koja bi kontolisala rad medija u predizbornoj kampanji i sankcionisala funkcionersku kampanju“, kaže.

„Jesmo članovi vladajuće koalicije i zainteresovani smo da se dođe do stepena saglasnosti i da imamo izborne uslove koji će jednako svima odgovarati jer se posle svakih izbora neko žali da je oštećen i pokraden. Smatram i da stranačka infrastruktura obezbeđuje stranci šansu da dođe do odgovarajuće izborne pozicije. SDPS će do kraja godine imati odbore u svim opštinama u Srbiji“, rekao je Ljajić.

„Mislim da je konačno došlo vreme da dođemo do izbornih uslova i izbornog procesa koji će imati odgovarajući stepen kredibiliteta i da niko neće dovoditi u pitanje rezultate izbora. Ovo je prilika da dođemo do modela koji bi to omogućio“, rekao je Ljajić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare