Linta: Neprihvatljivo da nema optužnica za zločine nad Srbima u zapadnoj Krajini

Vesti 10. okt 202112:50 3 komentara
N1

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je kao "neprihvatljivo" što Tužilaštvo za ratne zločine još nije podiglo optužnice protiv odgovornih za ubistva 1.644 i proterivanje više od 120.000 Srba iz 13 zapadnokrajiških opština u BiH iako su kako je naveo, poznata imena nalogovaca i izvršilaca tih zločina.

Linta je ocenio da je od završetka rata u BiH „na delu sistematsko i plansko prikrivanje zločina koje su počinili pripadnici Hrvatske vojske, takozvane Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane 1995. nad Srbima u Mrkonjić Gradu, Ripaču, Petrovcu, Drvaru, Grahovu, Glamoču, Ključu, Sanskom Mostu, Krupi na Uni, Šipovu, Srbobranu, Jajcu i Kupresu“.

„Iz navedenih opština proterano je više od 120.000 i ubijeno 1.644 Srba od kojih 659 civila. Samo je u Mrkonjić Gradu ekshumirano 181 telo, među kojima je 81 civil“, naveo je Linta u pisanoj izjavi povodom 26. godišnjice tih zločina.

Dodao je da pomirenje u BiH „nije moguće sve dok ne budu svi odgovarali za počinjene ratne zločine, pa tako i za veliki zločin koji je počinjen nad srpskim narodom u 13 zapadnokrajiških opština“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare