Lekarka: Novi virus vreba, izaziva kašalj i temperaturu, ali ne treba paničiti

Vesti 25. mar 202211:52 > 11:537 komentara
Izvor: N1

Kašalj i temperatura do 39 stepeni, ovih dana česti su simptomi kod dece. Međutim, nije u pitanju kovid, već virus koji hara u kolektivima, ali je srećom bezopasan. Roditelji su zabrinuti, iako lekari kažu da nema mesta panici, da je u pitanju virus koji se javlja kod dece uzrasta od šest do 12 godina, da prolazi brzo, za dva do tri dana. „Virus se javlja kod svih uzrasta, ali se javlja i kod male dece. Koji je virus u pitanju još ne znamo, gradski Zavod još nije objavio koji je virus u pitanju, ali s obzirom da je ravnoteža u prirodi poremećena, moguće da je u pitanju virus gripa. Važno je da ga prepoznamo na osnovu kliničkih simptoma i da kliničke analize to potvrđuju“, kaže za RTS dr Radmila Kosić, pedijatar Doma zdravlja „Zvezdara“.

Sličnosti sa kovidom ima. Definitivnu razliku na osnovu pregleda ne možemo da donesemo. Od testirane dece procenat pozitivnih je veoma mali. Oni koji imaju blage simptome se i leče kod kuće, i ako su iskusni i ne dovedu dete kod lekara, rekla je Kostić za RTS.

Povezane vesti

„Nekada imaju temperaturu četiri i pet dana. Ali kada dete dobro izgleda, kada nema patologiju, onda nema razloga za zabrinutost, možda za češću kontrolu i za pojačanu negu kod kuće – više tečnosti, sirup temperaturu i onda to brzo prođe“, objašnjava doktorka.

Statistike na dnevnom nivou koje vodimo zbog pregleda u kovid ambulantama, pokazuju da deca značajno više obolevaju u ovom periodu od bolesti koje imaju u kliničkoj slici povišenu temperaturu, kašalj i kijanje. Ali, u opticaju je i jedan crevni virus koji nije karakterističan za ovaj deo godine. Verovato su dva različita virusa u cirkulaciji.

„Sve je nekako poremećeno. Jedan virus smo imali mnogo pre oktobra kada je kretao. Da li je situacija sa koronom poremetila situaciju, ili smo se opustili i skinuli maske“, kaže Kosićeva.

Dosta tečnosti, mnogo je važnija od količine hrane. Važna je i vrsta hrane, laka hrana, probiotik…

Ne treba da se lečimo preko interneta nego kod svog izabranog lekara.

Svako može da popije čaj ili vodu kašičicom na pet minuta, čak i onda kada ima nagon za povraćanjem. Postoji i niz farmaceutskih preparata koji se razmute u vodi, nadoknade minerale.

„U zavisnosti od toga koliko je virus agresivan i stanja organizma, tri do pet dana traje oporavak od stomačnog virusa. Kad ne ide posle dan, dva neophodno je da se dete uputi u bolnicu da bi primilo intravenoznu rehidrataciju, jer je to jedino što nas ugrožava kod crevnih virusa. Odrasli su retko u opasnosti“, ističe Radmila Kosić.

Komentari

Vaš komentar