Lekari za VOICE: Odziv građana Srbije na vakcinaciju razočaravajući

Vesti 13. feb 202112:59 251 komentara
Tanjug/Zoran Žestić

Odziv građana na vakcinaciju u Srbiji je razočaravajući, a umesto stručnjaka - glavnu reč vode antivakseri, nadrilekari i teoritičari zavera, saopštio je Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Uprkos mišljenju epidemiologa da je mnogo veća pretnja za organizam infekcija koronavirusom, do sada se u Srbiji preko elektronske uprave prijavilo oko 900.000 građana za vakcinaciju protiv koronavirusa, a vakcinisano je oko 500.000 građana, što je tek 10 odsto od ukupnog stanovništva, piše VOICE.

Povezane vesti

Epidemiolog Zoran Radovanović rekao je da je odziv građana za vakcinaciju protiv koronavirusa „razočaravajući“ i ocenio da su uzrok tome „do sada neviđene medijske manipulacije i senzacionalizam“.

Na pitanje zašto je mali odziv zdravstvenih radnika za vakcinaciju, Radovanović je kazao da su i oni, kao i građani, vođeni tim manipulacijama.

Pulmolog Srđan Lukić iz Slovenije rekao je za VOICE da neosnovane i lažne informacije dele mahom „antivaks štetočine“.

„Ljudi sa antivaks idejama poturaju i gomilu nekih ‘prirodnih’ preparata za ‘lečenje’. Kada ne vidite kod svoje dece bolesti kao što je na primer veliki kašalj onda nemate direktnu spoznaju značaja vakcine, već je ona apstraktna. Kada se opet pojave male boginje sve se to konkretizuje i procenat vakcinisane dece vrlo brzo poraste“, naveo je Lukić.

VOICE se obratio i Lekarskoj komori Srbije sa pitanjima zašto se ne oglašava povodom slabog odziva građana i zdravstvenih radnika za vakcinaciju, kao i zbog čega ne reaguje na sporne izjave lekara poput Branimira Nestorovića i drugih lekara u medijima, kao i kakve su sankcije u ovakvim slučajevima, ali odgovore nije dobio.

Na sajtu Lekarske komore Srbije objavljena je lista sa imenima više od 60 lekara i drugih zdravstvenih radnika koji su preminuli od posledica infekcije koronavirusom.

Psihološkinja Mina Hagen iz Beograda kazala je za VOICE da strah od vakcinacije uglavnom dolazi iz „neznanja, fabrikovanih informacija, iz nepoverenja u zvanične zdravstvene institucije, dok antivakseri kao argumente često iznose potpuno netačne podatke“.

Sociološkinja Ana Pataki iz Novog Sada kazala je za VOICE da je delimično problem u nedostatku medijske pismenosti građana, odnosno nemogućnosti da razdvoje lažne od pravih, argumentovanih vesti, jer su glasniji zagovornici pokreta koji promovišu stavove protiv vakcinacije.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare