Lekari saglasni: Opušteno leto bez mera = pune kovid bolnice na jesen

Vesti 17. jun 202119:07 > 19:28 85 komentara

Potez Kriznog štaba da rapidno popusti epidemiološke mere u Srbiji otvorio je polemiku u javnosti - da li se sa tim požurilo i da li nas letnje opuštanje može "koštati" na jesen? Pojedini virusolozi i pulmolozi kažu da nemaju dilemu da će se od septembra vratiti novi talas korone. Upozoravaju i da se relaksiranju mera moralo pristupiti obazrivije.

Pojedini predstavnici države su 21. jun videli kao dan za povratak normalnom životu. Međutim, promene su odlukom Kriznog štaba, ipak, usledile ranije. Sve što je bilo zabranjeno više od godinu dana, sada je, gotovo „preko noći“ dozvoljeno.

Svadbe, proslave, mature, ali i publika na stadionima. Na otvorenom i zatvorenom može da bude do 500 ljudi, dok ugostitelji mogu da rade neograničeno i uz muziku. A da li se sa popuštanjem mera požurilo?

POVEZANE VESTI:

Jeste, bez dileme je pulmolog Dejan Žujović.

„Ja kad gledam tako preksinoć gospodina Vesića koji najavljuje sve te mere koje će biti donete na kriznom štabu, ja samo razmišljam da li će taj čovečuljak da uđe u plastični skafander u septembru i da radi 8, 10, 12 sati ili će da sedi u svom ofisu sa malim globusom i sa guščijim perom kojim potpisuje svoja dokumenta i da ga baš bude briga“, kaže Žujović.

Sličnog stava je i virusolog Milanko Šekler.

„Trebalo je da bude akcenat da ostaju sve one antiepidemijske mere, a da se ovo prikaže kao jedan novi momenat gde može više ljudi da bude, jer virus se ne prenosi zato što nešto radi duže ili samo što ima više ljudi, nego zato što ima fizičku mogućnost da pređe sa čoveka na čoveka koji su blizu jedan drugog, a ne nose maske ili su bliže od dva metra“, ističe on.

Žujović upozorava da će opuštanje tokom leta doneti novi talas korone već na jesen.

„Mi smo prošle godine u ovo vreme imali tri puta bolju situaciju i znamo šta nam se desilo od septembra, pa na dalje, nemam više ni gorčinu u sebi da bih cinično mogao da kritikujem te stavri, jer ovo je stvarno dekada loših đaka“, ukazuje on.

Nisu samo stručnjaci uvereni da će se korona vratiti na jesen. Istog mišljenja je i naprednjak Dragan Šormaz koji se oglasio na društvenim mrežama.

„Naravno da će se kovid-19 vratiti na jesen! Nije se dovoljno stanovništva vakcinisalo. 70 odsto vakcinisanih je (mnogi na nagovor lekara) primilo kinesku, lošu vakcinu. Do jeseni moramo promeniti obraćanje o potrebi vakcinacije, ali moramo nabaviti više Fajzer vakcina“, naveo je Šormaz.

I dok se predstavnici države hvale brojkama vakcinisanih građana, Šekler ukazuje da je neophodna veća zainteresovanost, kako bi se govorilo o bezbednosti.

„Ono sad zadnje što tumačim kao tačno je na sajtu RTS-a gde sam video da je dve doze primilo 39,36 a najmanje jednu 44 odsto i to je meni u glavi za Srbiju, mada ja sad čujem od drugih 47, 48, ni to mi nije jasno kako je moguće da se za 10 odsto, aman, razlikuju procene zvanične, ima valjda neko telo u Srbiji koje može da podeli broj doza sa brojem stanovnika koje treba da primi vakcinu“, kaže Šekler.

A dok se ne utvrdi tačan broj onih koji su primili vakcinu, brojke pokazuju da broj zaraženih i dalje ne pada ispod 100. Iz kovid bolnice u Batajnici kažu da trenutno imaju najamnji broj hospitalizovanih od kad su počeli sa radom, ali upozoravaju da se to lako može promeniti za sat ili dan.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare