Lekari: Pad obuhvata vakcinisane dece i do 40 posto, rizik od epidemije morbila

Vesti 23. apr. 202110:52 > 10:542 komentara
Podeli:

Specijalista pedijatrije prof. dr Jelena Vojinović izjavila je da je zbog izazova koje je donela pandemija koronovirusa zabeležen značajan pad u obuhvatu redovno vakcinisane dece, posebno u delu MMR vakcine. Predsednik Udruženja za javno zdravlje Srbije dr Dragoslav Popović kaže da je neophodna hitna društvena akcija što se redovne vakcinacije dece tiče, jer za "male boginje nemamo vremena i mora se reagovati odmah".

„Obuhvat redovnom vakcinacijom se značajno smanjio u poređenju sa zadatim ciljevima, posebno u delu MMR vakcine. Očekujemo u ovoj Nedelji vakcinacije zvanične poslednje podatke iz Batuta, ali ono što smo zabeležili za prošlu godinu je pad od 30 do 40 posto“, rekla je Vojinović i dodala da su podaci različiti u različitim delovima Srbije.

povezane vesti

Ona je naglasila da bi taj bedem zaštite dece trebalo da bude na oko 90 odsto, a da smo u proseku trenutno na oko 50 – 60 odsto vakcinisane dece.

„Svi se danas plaše kovida, a onda se stiče utisak da smo zaboravili koliko je važno zaštititi decu od starih poznatih neprijatelja kao što su morbili i slično“, rekla je dr Vojinović i dodala da je već u regionu zabeležena pojava morbila na par mesta.

Ona je naglasila da je neophodna hitna akcija da ne bi došli u situaciju da ponovo doživimo 2017.godinu i epidemiju malih boginja kada se sva deca vrate u kolektive.

Dr Dragoslav Popović ističe za N1 da su u pitanju alarmantni podaci, možda ne za druge vakcine, ali da je zaštita dece od malih boginja prioritet jer je u pitanju jedna od bolesti koja će „iskoristiti svaku priliku da se ponovo pojavi među nama“.

On je naglasio da neophodna hitna društvena akcija jer za „male boginje nemamo vremena i mora se reagovati odmah“.

„Nama treba 95 obuhvat vakcinisane dece protiv morbila da bi imali kolektivni imunitet dece i da bi bili sigurni da nećemo imati epidemiju“, rekao je dr Popović.

On je naglasio da se ne sme dozvoliti ponovo epidemija kao 2017. godine i da je tada zabeleženo 14 smrtnih slučajeva, što je apsolutno nedospustivo.

Dr Vojinović objašnjava i da su tokom pandemije koronavirusa nažalost postojale zablude kod roditelja i strah da kontakt s kovidom menja i slabi imunitet deteta te da zato treba odložiti vakcinu. Roditelji su se, ističe, pitali i da li će, kada dete dobije redovnu vakcinu i to uticati na njegov imunitet tokom pandemije.

„Imamo dovoljno iskustva da osnažimo roditelje i pedijatre da treba da imaju racionalan pristup prema kovid infekciji i da kontakt sa kovid infekcijom ne znači da u nedogled treba odlagati vakcinaciju“, rekla je dr Vojinović.

Popović ističe da je činjenica da na početku jeste bilo problema ali da postoji jasno upustvo da je vakcinacija dece bezbedna u uslovima pandemije, da smo i sve vreme imali vakcine, a da smo došlo do toga da je samo 60 posto vakcinisane dece.

Ističe i da je neophodna mobilizacija zdravstvenih radnika i roditelja da se taj problem zatvori, da ne bismo imali još jednu epidemiju prvenstveno malih boginja. „Neću ni da spomenem, da ne baksuziram polio i nešto drugo. Sve su u pitanju teške, smrtonosne bolesti“, rekao je dr Popović.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar