Lekar iz Instituta za majku i dete: Ponovo otvoren kovid deo, dva deteta se leče

Vesti 26. avg 202110:51 > 11:40 2 komentara
institut za majku i dete
N1

U Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta ponovo je otvoren korona deo i trenutno su dva deteta hospitalizovana, a pre sedam dana bilo ih je sedam, među kojima i jedan petnaestogodišnjak sa teškom pneumonijom, izjavio je upravnik Pedijatrijske klinike u Institutu Vladislav Vukomanović.

Povezane vesti

On je za RTS rekao da se zaražavaju oni koji nisu vakcinisani i da roditelji treba da razmisle i vakcinišu decu, a među prioritetnima su ona deca koja već imaju narušen imunološki sistem, deca koja imaju astmu, dijabetes.

„Odobrenje za odlazak u škole je dobro sa sociološke strane, ali bojim se da će sa početkom školske godine rasti i broj obolele dece“, rekao je Vukomanović i dodao da obolevaju oni koji nisu vakcinisani.

„Iako je odobrena vakcinacija dece starije od 12 godina, to ide sporo i treba ubrzati proceduru. Roditelji koji oklevaju da vakcinišu decu treba da znaju da nije moguće predvideti kakvu će bolest ispoljiti dete, da li će proći sa blažom kliničkom slikom ili razviti pneumoniju“, objasnio je Vukomanović.

Kada je reč o postkovid sindromu, Vukomanović je naveo da je on i kod dece prisutan u sličnoj meri kao i kod odraslih i da se često javljaju roditelji dece koja se posle preležanog kovida ubrzano zamaraju, imaju osećaj pritiska u grudima, imaju kongitivne probleme, probleme u učenju i spavanju.

Na Institutu za zaštitu majke i deteta prvom i drugom dozom do sada se vakcinisalo između 65 i 70 odsto zaposlenih, a u toku je kampanja i za treću dozu, rekao je Vukomanović, uz ocenu da zdravstveni radnici nikako ne smeju da budu prenosioci, posebno prema deci.

Izvor: RTS

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare