Lečić: Režimu odgovara stanje u opoziciji i pokorenost Demokratske stranke

Vesti 15. mar. 202109:18 > 09:3525 komentara
Podeli:

Glumac i osnivač pokreta Demokrate Srbije Branislav Lečić kaže da režimu odgovara stanje u opoziciji i pokorenost Demokratske stranke i da je zato je odbačen njegov zahtev da bude na čelu stranke. Kaže i da će tužiti ministarstvo jer je, navodi, iskoračilo iz ovlašćenja.

Na pitanje šta se dešava u Demokratskoj stranci, Lečić kaže da je došlo do pregrupisavanja.

„U DS je došlo do razlike u politici. Imamo Lutovca koji afirmiše vrednosti koje su otišle u desno i položaj prema Đilasu i njegovoj grupaciji, sve ono što DS u svojoj samostalnosti afirmiše je pod uticajem drugog lidera. Mi smo uradili bunt da bismo oslobodili vrednosti i ulogu DS koja je bila stožer okupljanja“, naveo je Lečić.

Podsećamo, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave odbacilo je krajem februara zahtev Branislava Lečića da bude na čelu Demokratske stranke.

Povezane vesti:

„Papiri su bili validni i trebalo je da nas priznaju. Ali režimu odgovara situacija i zato je ovako završeno. Borićemo se pravno, podnećemo tužbu i morali smo da formiramo udruženje građana da bismo mogli da politički delamo“, objasnio je.

Dalji plan, kaže Lečić, je da se politika koju je DS predstavljala kao pravac Srbije i dalje brani.

„Nastojaću da animiram sve one koji su pripdali DS u pravcu političkog objedinjavanja. Da prevaziđemo sujete i da se režimu i apsolutizmu suprotstavimo zajedno. DS je rasejavala demokratiju u zemlji, svi zajedno bolujemo od ego sujete, ali činjenica je da je DS kolevka demokratije“, rekao je.

Za sebe kaže da je lojalan i da bi stao iza Zorana Lutovca, ali, kako je rekao, videli su da nemaju mogućnost da odlučuju i da stranka tone i nestaje.

„Pratili smo šta se zbiva, da ne možemo nijednu odluku samostalno da donesemo. DS ima svoj dignititet i politiku koja je definisana i neshvatljivo je da odustane od misije, ne može da bude rob i ničija rezervna partija. Unutrašnji život je bio ukinut. Ne bavim se politikom da bih bio u nečijem džepu, već da bi se nešto promenilo. Sve što radim je da se izborim da postoji uređen sistem. Da živimo svi u normalnom društvu bez da iko pita ko je čiji“, rekao je Lečić u Novom danu.

„Kada je bila godišnjica Đinđićeve smrti, kad pogledate koliko različitih delagacija je bilo na groblju, a bilo bi logično da dođemo svi zajedno, da se pokažemo kao demokrate koje vode poreklo iz iste političke organizacije. To se nije desilo, što ne znači da neće“, kaže Lečić.

Kao potencijalne partnere vide sve one koji zastupaju centar političkog delovanja, kao i ekologe, jer smatra da je ekologija jedno od ključnih pitanja.

Komenatrišući hapšenje Veljka Belivuka i njegove grupe, Lečić je rekao da država demonstrira borbu, ali da je nemoguće da režim sebi dozvoli da unutar same vrhuške postoji uticaj i veza s mafijom.

„Sumnja može da bude poražavajuža I vlada mora da podnese ostavku. To što se oni pravdaju organizovanim napdaom na predsednika su stvari koje ne mogu da prođu kod civilizovanog naroda“, smatra Lečić.

Za poređenje sa akcijom Sablja kaže da deluje slično, ali da nije.

„Desio se atentat i počela je da se otvara priča kroz akciju Sablja kakve su namere. Postojala je realizacija i žrtva. Ovde je stvar iznutra, ovde se krivci vide od vrha do dna“, kaže.

Za najavljene rigoroznije mere u borbi protiv koronavirusa, Lečić kaže da kada bi se poštovale aktuelne, zaključavanje ne bi ni bilo potrebno.

„Mislim da samo zaključavanje ne bi doprinelo, možda bi izazvalo više bunta. Ne želim da se stvari rešavaju da dođe do sukoba i nemira, već je bolje poštovati mere“, smatra Lečić.

Komentari

Vaš komentar