Lečić najavio tužbu Upravnom sudu zbog odluke Ministarstva

Vesti 23. feb. 202111:15 > 14:20
Podeli:
Branislav Lečić
N1

Deo Demokratske stranke okupljen oko Branislava Lečića najavio je da će pred Upravnim sudom tužbom pokrenuti spor protiv rešenja Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave kojim se odbacuje prijava za upis Lečića kao zastupnika DS u Registru političkih stranaka.

„Predsednik i potredsednici DS izabrani na Skupštini DS svoj legitimitet ne zasnivaju na upisu u Registar političkih stranaka, već na glasovima apsolutne većine svih članova DS sa pravom glasa“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da posle pet meseci postupka, odbacivanje upisa Lečića kao predsednika predstavlja politički motivisanu odluku Ministarstva i pokazuje da je vlast Aleksandra Vučića zadovoljna postojećim stanjem u opoziciji.

Branislav Lečić je za N1 ranije rekao da je to, prema njegovom mišljenju, politička odluka. „Vučić je izabrao svog političkog protivnika koji ne može ama baš nikako da mu naudi. Ovo je obračun sa politikom Zorana Đinđića koju brane njegovi ministri u DS. Ta politika Zorana Đinđić nikada nije bila dobrodošla i naravno da će Vučić da ratuje protiv nje“, rekao je Lečić.

On je rekao da je politička odluka i zato što po pravnim aktima je trebalo da su upisani pre dva meseca. „To je preraslo zakonske okvire, ministarka državne uprave i lokalne sanouprave se obratila svom šefu koji odlučuje o svemu u zemlji pa i o tome i jasno je da je to Vučićev slav. Ja samo podsećam i opominjem da smo od strane opozicije bili napadani kao Vučićevi. Šta je sad? Čiji smo mi sad? A čiji su oni“, upitao je Lečić.

Smatra da Zoran Lutovac ne može da naudi Vučiću. „Ovo je kontelacija stvari koja apsolutno odgovara Vučiću. Ovo je limitirana opozicija. Nažalost. Takva opozicija ne može da pokrene ozbiljno negodovanje protiv ovog režima. To se sve svodi na sitne, male ispade koji su očekivani od strane Vučića i on time jako dobro barata. Targetiranje (Dragana) Đilasa kao opozicionog lidera je ograničavanje opozicije. Ona ne može da pređe crtu i ne može da ga ugrozi (Vučića) i svi koji su u tom savezništvu, ni na koji način ne mogu da ugroze Vučića u ovom trenutku. Oslobađanje DS, sa onim što je ona uradila, a to je izabrala – 3000 ljudi je glasalo za mene, a 5000 uplatilo članarinu – Demokratska stranka bi se vratila u svoju funkciju i opciju, a to znači da bi postala opasan protivnik koji je u stanju da mobiliše opoziciju na onaj način da ga i obori“, uveren je Lečić.

On kaže da se „Vučić rešio za onu stranu koja mu je benigna i koja mu je još uvek pod kontrolom“.

Pogledajte ceo intervju: