Lazović: Mislim da bi gubitak Beograda značio i kraj ove vlasti

Vesti 21. maj 202109:30 > 09:59 51 komentara

Aktivista Inicijative "Ne davimo Beograd" Radomir Lazović ocenio je u Novom danu da su predstojeći izbori u Beogradu velika šansa za ovu organizaciju i za kompletnu opoziciju, kao i "da bi gubitak Beograda značio i kraj ove vlasti". "Ukoliko se pobedi u Beogradu, imaćete ozbiljan udarac vlasti,  i onda ćemo potpuno na drugi način razgovarati", istakao je on.

Govoreći o Dobrici Veselinoviću koji je u NIN-u ocenio da je „Beograd otela kriminalna politička elita“, navodi da bi on, iako simbolično, bio dobar kandidat za gradonačelnika.

„Ja sam prvi govorio o tome da je Veselinović najbolji kandidat za gradonačelnika Beograda, ali, hajde da vidimo na Skupštini „Ne davimo Beograd“ šta će da bude. Dodatno je važno da je ta kandidatura simbolična u ovom smislu, zato što mi biramo Skupštinu Grada Beograda, a ona onda donosi odluku ko će biti gradonačelnik. Ali, mislim da je to važno da istaknemo neke vrednosti i pokažemo da možemo drugačije, da se mračnom oblaku koji se nadvio nad Beogradom suprostavimo optimizmom, vedrinom i ljubavlju prema gradu“, istakao je Lazović.

Povezane vesti

Dodaje da se Inicijativa zalaže za očuvanje okoline, drugačiji pristup gradu od onog koji ima sadašnja vlast i ulaganje u javna dobra.

Navodi da mu je zanimljiv pristup koji je imala opozicija u Crnoj Gori u „rušenju jednog od poslednjeg diktatora u Evropi“.

„Oni su sa nastupili više programskih kolona i na taj način svim tim ljudima koji treba da izađu ponudili nešto za šta da glasaju. Tako su došli do velike izlaznosti i svi su mogli da nađu nešto što ne moraju da kritikuju, već mogu da se ulože u ono što misle da će doneti promenu. I nama je drago da je URA, koja takođe pripada toj grupi ‘zelenih’ ostvarila značajan rezultat i da igra značajnu ulogu u Vladi Crne Gore… Meni se čini da od njih možemo mnogo da naučimo“, istakao je Lazović.

On kaže da prema istraživanja Inicijativa „Ne davimo Beograd“ ima podršku od šest odsto, da je duplirala poverenje građana iz 2018. godine, i ocenjuje da se „stvari odvijaju zaista dobro“.

Najavljuje reviziju budžeta iz prethodnih godina, ugovora i dokumenata u slučaju dolaska na vlast, kao i insistiranje na odgovornosti za štetne poslove koji su urađeni u Beogradu.

„Jako je važno da prvo vidimo i znamo šta se dešava, pošto u mnogim slučajevima ne znamo… Da otvorimo to, i da onda oni koji su donosili štetne odluke za Beograd odgovaraju“, poručuje Lazović i dodaje da je „Beograd ogromna šansa za „Ne davimo Beograd i opoziciju“.

„Meni se čini da bi gubitak Beograda značio i kraj ove vlasti. Mislim da je to jedna velika prilika. Beograd je ubedljivo najveći centar u Srbiji, na žalost. Zanemarljiva su sva ostala mesta u odnosu na Beograd i to je ono što je tragedija ove države. Mi bi smo državu trebalo da vodimo na drugačijim osnovama, tako da drugi gradovi ne budu u senci svega što se dešava u Beogradu. Ukoliko se pobedi u Beogradu, imaćete ozbiljan udarac vlasti  i onda ćemo potpuno na drugi način razgovarati“, podvukao je Lazović.

Podseća da je „Ne davimo Beograd“ dugo upozoravao da je Šapić ‘marioneta vlasti’ i dodaje da je on sada „potpuno ušao u SNS“.

„To čini stvar jasnijim i ne može više nikoga da prevari. Mislim da ima dosta ljudi koji su glasali za njega misleći da je on alternativa i onome što im se ne sviđa u opoziciji, i onome što im se ne sviđa u vlasti. Sada znaju da je to drugačije“, kaže Lazović.

Odbacuje optužbe da iza Inicijative stoji strani faktor i poručuje da iza „Ne davimo Beograd“ stoje „građani i nezadovoljni ljudi“. Ističe i da je stanje u opoziciji nejedinstveno, kao i da opozicione stranke treba da se ujedine, sarađuju i da prestanu da jedne drugima „ubacuju klipove u točkove“.

„Nedostaje nam da živimo u jednom demokratskom društvu u kome su stvari zasnovane na kompromisu, dogovoru i argumentima. Ovde je sve neki klinč. Svi su jedni protiv drugih. Ako mi se nešto ne sviđa šta druga organizacija misli, to znači da je on najgori, i slično. Zato bi stanje u društvu trebalo da menjamo, ali drugačijim ponašanjem“, kazao je Lazović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare