N1 otkriva kako funkcioniše šema sa lažnim PCR testovima

Vesti 24. maj 202108:46 > 09:20 108 komentara
N1

”Dobro veče, dobila sam vaš kontakt od poznanika, rekao mi je da možete da mi završite negativan PCR test”, glasila je poruka koju smo poslali na imejl adresu do koje smo došli tragom vesti da je moguće dobiti negativan test bez odlaska na testiranje i plaćanja naknade državi u iznosu od 9.000 dinara.

Nakon što smo od osobe kojoj smo poslali upit dobili odgovor da „to nije problem“, od nas je zatraženo da pošaljemo ime i prezime, JMBG i datum za koji nam je potreban test.

Test stiže kad 4.000 dinara legne na račun

Sledeća instrukcija bila je da uplatimo iznos od 4.000 dinara na račun privatnog lica u Mobi banci, a ubrzo nakon što smo novac uplatili dobili smo PCR test u PDF formatu, uz poruku da proverimo podatke. Dobijeni test, barem na prvi pogled, delovao nam je autentično jer je bio na propisanom formularu, sa svim podacima koje sadrži i test dobijen u kovid-ambulanti, uključujući i QR kod u donjem desnom uglu.

N1

Da li se sa negativnim PCR testom koji smo platili 4.000 dinara može ući u drugu državu nismo sigurni, ali smo verodostojnost te potvrde proverili u Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu, gde su nam rekli da nema nikakve sumnje da je u pitanju lažni PCR test.

“Ovo deluje kao da se neko malo veštiji u fotošopu dosetio da pravi lažne testove. Platio je generisanje QR koda da sve liči na validnu i originalnu potvrdu, ali kad se učitaju kodovi sa zvaničnog i falsifikovanog PCR testa, jasno se vidi razlika u URL linku. Ta potvrda, naravno, ne može da bude uneta u bazu, to je samo lepa slika, malo bolje fotošopirana“, naglasili su u Kancelariji za IT i eUpravu.

Skeniranje QR koda i validacija lažnog testa

Zaista, razlika u URL linkovima je više nego očigledna čak i potpunom laiku, ali samo kada pred sobom ima i original i falsifikat. Ukoliko se gleda samo falsifikovani test, deluje da je reč o ispravnoj potvrdi, jer se skeniranjem QR koda i klikom na link dobija fotografija na kojoj je ime i prezime naručioca testa, uz podatke da je potvrda validna, a test negativan. Sve to na srpskom i engleskom jeziku, uz logotip Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut“.

N1

Procedura se završava tako što negativan PCR test stiže sa, na prvi pogled, zvanične imejl adrese portala eUprava. Međutim, ukoliko se obrati pažnja, vidi se da je u pitanju lažna imejl adresa, jer pošiljalac poruku šalje sa adrese ”obaveš[email protected]”, a ne ”obaveš[email protected]”.

Povezana vest:

Konkretno, između reči ”euprava” i domena ”gov.rs” u zvaničnoj imejl adresi stoji tačka, dok je u lažnom imejlu na tom mestu crtica. Razlika je mala, ali sasvim dovoljna da se konstatuje da je u pitanju falsifikat.

Iz Kancelarije za IT i eUpravu apeluju na građane da prijave nadležnima ukoliko imaju bilo kakva saznanja o falsifikovanim PCR testovima, dodajući da to mogu da učine tako što će se obratiti eUpravi na bilo kojoj društvenoj mreži.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare