Lazić očekuje optužnice u slučaju Belivuk i ispitivanje kontakta sa tužiocem

Vesti 08. feb 202113:37 > 15:30 6 komentara
N1

Zamenik tužioca u Apelacionom tužilaštvu u Novom Sadu i član Državnog veća tužilaca Radovan Lazić očekuje optužnice u slučaju Veljka Belivuka i ostalih uhapšenih i kaže da je dobro što je u tom slučaju pokazana volja da se tužilaštvo osnaži. Očekuje da će Tužilaštvo za organizovani kriminal ispitati i prirodu i vrstu kontakata jednog od uhapšenih sa tužiocem Tomom Zorićem.

Nakon Saveta za nacionalnu bezbednost rečeno je i da je razgovarano o tome šta je potrebno, kako je navedeno, da se osnaže i državni organi i tužilaštva u narednom periodu.

Povezano:

Lazić je, gostujući u emisiji Studio N1 Live, rekao da je dobro što je na ovom poslednjem slučaju (Belivuk i ostali) pokazana volja da se tužilaštvo osnaži. Podsetio je da se sada na konferenciji za novinare tim povodom obratio tužilac za organizovani kriminal, što do sada nije bila praksa, jer su se uglavnom obraćali funkcioneri iz policije i političari. To je jedan pokazatelj da postoji volja da se tužilaštvu da veći značaj, kaže gost N1 koji dodaje – da bi se tužilaštvo suštinski osnažilo potrebno je promeniti njegov ustavni položaj ali i ojačati položaj u odnosu na one službe koje su njegov servis (policija, BIA).

„Možda bi najbolje rešenje bilo da tužilaštvo ima svoju isledničku službu, ali za to je potreban dug period i to ne može da se dogodi u skorije vreme“, kaže gost N1.

Ističe da je vrlo važna faza postupka – predistražni postupak, u kom tužilac radi sa policijom i drugim službama na prikupljanju dokaza koji stvaraju osnove sumnje da bi se započela istraga. Tužilac u toj fazi ima deklarativno rukovodeću ulogu, ali nema odgovarajuće istrumente da tu ulogu i ostvari, naglašava tužilac.

Ukoliko postoji uspešna saradnja, a najteže je to slučaj, problema nema, navodi, ali dodaje da bi trebalo rešiti sistemski da – ili da tužilaštvo ima istražne jedinice koje bi se bavile prikupljanjem dokaza ili da ima efektivne mehanizme za kontrolu policije i ostalih službi sa kojima radi.

Očekuje, povodom ovog slučaja, da ćemo dobiti optužnice. „U tužilaštvu sigurno postoji dobra volja i rešenost da se i ovaj predmet kao i drugi – gde dolazi do određenih veza državnih funcionera i određenih segmenata države sa organizovanim kriminalom – da se ti kontakti provere, da se te veze raščiste i da se utvrde sve činjenice koje su od značaja. Istraga je pokrenuta od strane tužilaštva za organzovani kriminal, verujem da će kolege iz tužilaštva preduzeti sve što je u njihovoj moći“, dodaje.

Na pitanje zašto deceniju unazad nemamo takve slučajeve u kojima se razjašnjava ta veza, kaže da je osnovni razlog ustavni položaj javnog tužilaštva, jer praktično rukovodioci tužilaštava odgovaraju Vladi i Narodnoj skupštini, a drugi je da tužilaštvo samo nema efektivne mehanizme da preduzme sve što bi se moglo i što treba preduzeti.

„Jedno rešenje je da tužilaštvo dobije veće garancije samostalnosti i, s druge strane. da se omogući uspostavljanje efektivne kontrole nad policijom i službama na kojima je nadležnost za prikupljanje dokaza“.

Na pitanje da li je potreban „mig odozgo“ u ovakvim slučajevima, kaže da je bez toga – praktično nemoguće.

„Ako ne postoji politička volja, praktično je nemoguće procesuirati slučaj, jer postoje upravo te dve okolnosti o kojima sam govorio, putem kojih politika može da utiče na tužilaštvo. Jedna okolnost je sam uticaj na starešine tužilaštva koje su izabrane na te funkcije u par ekselans političkom postupku, koji odgovaraju Narodnoj skupštini, i mogu biti razrešene u političkom postupku. A druga okolnost je što tužilaštvo nema efektivnu kontrolu nad policijom i službama, nego su one podređene Vladi. Ima razloga za optimizam da ćemo možda ovoga puta i probiti te neke granice nedodirljivosti određenih političkih funckionera, ima naznaka da će se uspostaviti neko bolje razumevanje između pravosuđa i politike“, kaže Lazić.

Te naznake vidi u tome što je nova ministarka pravde Maja Popović već imala sastanak sa Društvom sudija Srbije, kao najstarijim strukovnim udruženjem, a imala je i određene sastanke sa njegovim kolegama iz Državnog veća tužilaštva gde je pokazala, kako kaže, visok stepen razumevanja. Uticaj politike postoji, kaže Lazić koji podseća da je ministar pravde član i Visokog saveta sudstva (VSS) i Državnog veća tužilaca (DVT), a predsednik Skupštinskog odbora za pravosuđe po funkciji je, takođe,član VSS i DVT. U ovim ustavnim okolnostima nemoguće je u potpunosti isključiti uticaj politike, ali je dobar signal kada se pokazuje razumevanje sa te strane, dodao je.

Tužilaštvo će razrešiti slučaj tužioca koji je bio s osumnjičenim

Upitan o tužiocu (Toma Zorić) koji je zatečen sa jednim osumnjičenim u slučaju Belivuk, a koji je rekao da se s njim sastao zbog kirije, jer uhapšeni živi u stanu njegove majke, Lazić kaže da je sada to na Tužilaštvu za organizovani kriminal koje može da  istragu proširi na druga lica i zbog drugih krivičnih dela, ali da ono svakako treba da proveri sve kontakte, kakva je priroda i vrsta tih kontakata… „I da razreši dilemu da li su kolege čija su se imane pojavljivala u medijima ovih dana umešani na neki način ili nisu. I da javnost o tome ima pravu informaciju. Tužilaštvo za organizovani kriminal vodi postupak, ono će verujem proveriti sve informacije i kontakte lica protiv kojih se vodi postupak i utvrdiće relevantne činjenice i na  onosu toga doneti odgovarajuću odluku“, kaže i navodi da nema sumnju da će se to razrešiti.

O ustavnim amandmanima

Upitan o potencijalnim ustavnim izmenama, i tome da se u pojedinim amadmanima koje je podnela Vlada nalaze i pitanja promene načina izbora DVT, Lazić kaže da je pre nekoliko godina prilično nerazumevanja između predstavnika struke i Ministarstva pravde. Ne mogu da kažem ni da sam optimista ni pesimista, ali se nadam da će Ministarstvo pravde u ovom novom kapacitetu imati više razumevanja za ono što je struka govorila – a to je da je clj ustavnih amandmana da se ojača nezavisnost sudstva i samostalnost tužilaštva, a ne da se ono u većoj meri podređuje kontrolama od strane političke vlasti, kaže tužilac Lazić.

Tek smo na početku tog postupka, očekujem da ćemo imati javnu raspravu i da će biti volje da se ustavni amandmani, urađeni pre nekoliko godina, poprave i da ustavne promene postignu svoj cilj – da se smanji uticaj politike na pravosuđe i da se ojača nezavisnost sudstva i samostalnost tužilaca, zaključio je gost N1.

Celo gostovanje pogledajte u okviru snimka emisije N1 Studio Live.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare