Lazarević: Rezolucija EP može značajno da uspori evropski put Srbije

Vesti 06. jul 202219:067 komentara
Podeli:

Milena Lazarević iz Centra za evropske politike izjavila je, gostujući u Danu uživo, da rezolucija Evropskog parlamenta može značajno da uspori evropski put Srbije.

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) usvojili su u Strazburu rezoluciju u kojoj se navodi da će napredak Srbije ka EU direktno zavisiti od jačanja vladavine prava, normalizacije odnosa sa Kosovom i usklađivanja sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom, što uključuje uvođenje sankcija Rusiji.

„Možda je ovaj izveštaj neka vrsta dokumenta koja je po prvi put rekla da je „car go“. Da je Srbija država kandidat koja je u relativno lošem stanju i kad je u pitanju demokratija i vladavina prava“, navodi gošća Dana uživo.

Ona primećuje da je ovaj dokument je daleko duži i detaljniji od prethodnoih sličnih izveštaja EP koji smo imali. Naglašava i to što se spominju pojedinačno sve afere.

„I kao da nekako prvi put evropska institucija daje sliku Srbije kao jedne države kandidata koja uopšte ne liči na državu koja nastoji da pristupi EU“, ocenila je Lazarevićeva.

Celo gostovanje pogledajte u videu iznad.

Komentari

Vaš komentar