Lavina reakcija posle ispovesti glumice: Svi su saglasni – to je herojski čin

Vesti 18. jan 202119:16 8 komentara

Reakcije na slučaj Milene Radulović ne prestaju od subote uveče, kada je javnost pročitala njenu njenu ispovest u dnevnom listu "Blic". Svi su saglasni da je njena odluka da izađe pred javnost i kaže šta joj se dogodilo, svesna svih mogućih reakcija, herojski čin.

povezane vesti

Lavina. Tako se jednom rečju može opisati sve što se dešava nakon što je glumica Milena Radulović optužila svog bivšeg učitelja glume Miroslava Miku Aleksića za silovanje. Reagovale su brojne javne ličnosti, a mnogi na društvenim mrežma dele svoja negativna iskustva iz pomenute, do pre nekoliko dana prestižne, škole.

Glumica Lena Bogdanović kaže za N1 da je najvažnije to što konačno postoji krivična prijava.

„Potreslo me je lično zato što je poznajem, saosećam i sa njom i sa svim devojkama koje su zajedno podnele prijavu. Strašno je to što se radi o maloletnim osobama, što se to dogodilo u jednom okruženju koje bi trebalo da bude plemenito, a to je škola za decu“, rekla je Bogdanović.

Milenina ispovest je istorijska, ključna i prelomna, kaže za N1 novinarka i članica grupe „Novinarke protiv nasilja“ Jovana Gligorijević. Ona će biti ohrabrenje svim ženama koje su trpele ili će trpeti seksualno ili bilo koje drugo nasilje.

„Prvi put u istoriji od kako smo senzibilisani za ovu vrstu izveštavanja, daleko je veća podrška koju žrtve dobijaju, kada govorimo o opštoj javnosti i reakcijama na društvenim mrežama, od javnih ličnosti, i tako dalje, nego što je osuda“, ističe Gligorijević.

Podrška Mileni Radulović stigla je i sa Fakulteta dramskih umetnosti, u čijem saopštenju, između ostalog, piše da Miroslav Aleksić nikada nije radio na tom fakultetu, niti je na bilo koji način bio uključen u procese edukacije.

„Neophodno je da razumemo koliko je teško progovoriti o ovakvom problemu, posebno iz pozicije žrtve. Zato smo ponosni što je naša bivša studentkinja imala snage da otvoreno i direktno progovori o tome i podeli svoje dramatično iskustvo, čime ohrabruje i osnažuje sve one koji su bili izloženi različitim oblicima seksualnog zlostavljanja, uznemiravanja i nasilja da o tome progovore“, piše u saopštenju FDU.

„Milenina hrabrost menja srpsko društvo nabolje“, saopšteno je iz kabineta ministra za brigu o porodici i demografiji Ratka Dmitrovića. Osim predstavnika vlasti, reagovali su i gotovo svi predstavnici opozicije – zajedničko im je što podržavaju Milenu Radulović u njenoj borbi za sopstvenu pravdu i zaštitu devojaka i devojčica koje su bile ili će biti žrtve nasilja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare