Srđan Lalić: Koga nismo uspeli da namamimo u Ritopek, ubijali smo na ulici

Vesti 01. dec 202210:57 > 11:56 13 komentara

Okrivljeni-svedok Srđan Lalić izjavio je, na današnjem nastavku suđenja organizovanoj kriminalnoj grupi, da su on i svi ostali sukcesivno uvlačeni u sve teža i teža krivična dela, uključujući i monstruozna ubistva i da nisu smeli da se suprostave, jer su strahovali za sopstveni život.

„To je bio neki prihvatljivi način ponašanja u grupi. Radili smo sve da ne bi bili ugroženi, suprostavljanje bi bilo loše protumačeno od vođa grupe“, rekao je Lalić odgovarajući na pitanja advokata oštećenih i precizirao da su zadatke dobijali od vođe Belivuka.

Pročitajte još

Kako je objasnio, kad dobiju zadatak, niko nikad nije reagovao, a pogotovo ne da kaže „Ja to neću“.

Nisam ni pokušao da se usudim na takvo nešto. Mislim da su i svi drugi razmišljali isto. U okviru ove grupe smo naučili da se lako može izgubiti život, naveo je Lalić, dodajući da su vođe kriminalne grupe Belivuk i Marko Miljković ohrabrivali nasilnički način ponašanja.

„Znao sam da, ako tako funkcionišem, nemam većih razloga da brinem za svoj život. Bojao sam se da bi, ako ne slušam, inicijativu za ubistvo mogao da pokrene Miljković, pored ostalog i zbog finansijskih interesa i motiva“, rekao je on.

Do detalja objasnio kako se čistila mašina za mlevenje

Odgovarajući na pitanja punomoćnika porodica oštećenih Lalić je ispričao na koji način je čišćena skrivena prostorija u Ritopeku u kojoj su izvršavana ubistva, kao i mašina za mlevenje delova tela ubijenih.

Za čišćenje, prema tvrdnjama Lalića, koristili su sonu kiselinu ili varikinu, u zavisnosti šta su u tom momentu nalazili u prodaji.

Prilikom čišćenja nosili su zaštitnu opremu i to HTZ naočare za brušenje, autolimarske bele kombinezone, radna odela i uvek nove čizme, koje su kupovali pre svakog izvršenja krivičnog dela.

Takođe Lalić je rekao i da je mašina za mlevenje mogla da melje i kosti.

Rekao je Lalić i da prilikom uništavanja tela nikome od okrivljenih, koji su u tome učestvovali nije pozlilo, niti je nekome bilo loše ili da o tome bar nisu govorili, jer kako Lalić kaže, to bi značilo da pokazuju slabost.

Koga nisu namamili u Ritopek, ubijali su na ulici

U kući u Ritopeku je, u skrivenoj prostoriji bilo na „lageru“ oružje, koje je korišćeno za razna krivična dela, i ako za nešto zatreba – pripremi se, izjavio je okrivljeni-svedok Srđan Lalić, u nastavku suđenja organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka.

On je rekao da se svaka „potencijalna meta“ nije mogla „namamiti“ da dođe na sastanak sa njima i da je dovedu u Ritopek, gde bi ih ubili, pa su na primer Aleksandar Šarac i Ljubomir Marković Kića morali biti ubijeni na ulici.

Taj modalitet ubistava u kući bio je primenjivan kad je moguće doći do žrtve. Model opservacije bio je primenjen kad se proceni da se mora oružjem. Ali uvek se išlo na način da se ukloni telo, mnogo je manji problem kad čovek nestane, nego da se likvidira na ulici. Uvek se išlo na to da se radi otmica, objasnio je Lalić.

On je dodao i da je u ormaru sa oružjem bio i špric sa cijanidom, kojim je jedna žrtva usmrćena ubrizgavanjem cijanida u usta, a bio je spreman i za drugu, ako ne bude moguće da je dovezu do Ritopeka. Lalić je rekao da ne zna na koji način i od koga je nabavljen cijanid.

Na pitanje advokata oštećenih da li su Belivuk i Marko Miljković imali neku zaštitu od države, Lalić je rekao: „Pa ne nisu, mi smo sve to dobro organizovali nije bilo potrebe“.

On je dodao da su imali strah da su na „merama“ policije i BIA, da ih je policija „upadljivo radila“ i da je na to upozoravao Belivuka i Miljkovića, posebno kad je u pitanju kuća u Lisičijem Potoku, koju su dobili na korišćenje od advokata Dejana Lazarevića.

Zvicer platio u kokainu

On je rekao da je Belivuk bio „prirodna pojava“ u toj grupi, ali da je Miljković „mnogo lukaviji i neko ko je povlačio poteze.

Između njih dvojice donosi se odluka, naveo je Lalić, koji nije želeo da precizira ko mu je od te dvojice lično bio veći autoritet.

Za fotografije izvršenih ubistava, Lalić je rekao da su pojedine slali Radoju Zviceru, kako bi ga izvestili o izvršenim ubistvima.

On je izjavio i da je, nakon ubistva u kojem je učestvovao, od dva kilograma kokaina koje su kao nagradu dobili od Radoja Zvicera, i od kojeg je „izmiksano“ 2,4 kilograma, dobio 300 grama, što je vrednost oko 7.000 evra.

Lalić je rekao i da im je „najavljena mogućnost“ da učestvuju u brodskim transportima kokaina, gde na uloženih 11.000 evra mogu da dobiju 35.000.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare