Lajčak: Nastavljamo dijalog nakon formiranja skupštine i vlade u Prištini

Vesti 02. mar 202110:34 > 18:173 komentara
Podeli:

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je u Prištini, posle razgovora sa v.d. predsednika Kosova Vjosom Osmani, da će dijalog biti nastavljen nakon formiranja nove vlade i skupštine Kosova, istakavši da je dijalog odgovornost svih.

Specijalni predstavnik EU za dijalog izmedju Srbije i Kosova u trodnevnoj je poseti Kosovu, gde se sastao sa političkim predstavnicima. Lajčak je u Prištini izjavio da nema prepreke za sporazum sa Srbijom za vreme mandata nove vlade Kosova predvodjenom Aljbina Kurti.

Drugog dana posete Prištini, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak je nastavio sastanke sa ovdašnjim zvaničnicima.

Lajčak je izrazio želju Evropske unije za nastavak do sada vođenog dijaloga, rekavši da su oni spremni, ali da dinamika dijaloga zavisi od toga koliko će dve strane biti spremne da pregovaraju i koliko često će ubuduće biti održavani sastanci.
Čak je izrazio optimizam da se proces može okončati unutar mandata nove vlade Kosova.

„Smatram da možemo okončati proces postizanjem sveobuhvatnog dogovora unutar mandata gospodina Kurtija i gospođe Osmani. Ne vidim nijednu prepreku zašto bi bilo drugačije“, rekao je Lajčak.

Lajčak je sastanak sa kandidatom za novog premijera Kosova Aljbinom Kurtijem ocenio dobrim i konstruktivnim dok je izjavio da je zaključak sa ova dva sastanka da se dijalog treba nastaviti.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa Lajčakom, vršilac dužnosti predsednika Kosova, Vjosa Osmani je izjavila da Kosovo neće u dijalogu razgovarati o svojim granicama: „Za nas proces dijaloga bi trebalo da ima „resetovanje“. Pregled postignutih dogovora, koji će pomoći Kosovu da bude pripremljeno i da poštuje svoje interese i interese svojih građana u procesu koji bi trebalo da rezultira uzajamnim priznavanjem u sadašnjim granicama Kosova.“

Inače, Lajčak na Kosovo stigao sa pet poruka poput one da će u vezi sa dijalogom partnerstvo EU i SAD nakon dolaska Bajdenove administracije biti najbliže moguće. Izrazio je, takođe, podršku programu pobednika izbora Kurti-Osmani rekavši da je EU spremna da podrži njihove prioritete – ulaganje u nova radna mesta kao i borbu protiv korupcije i kriminala.

„Četvrta poruka je da se države članice EU i SAD raduju nastavku dijaloga, koji uključuje važna pitanja za svakog građanina. Zbog toga sam imao razgovore sa Kurtijem i Osmani da vidim gde smo u dijalogu. Zaključak sa ovih sastanaka je da će dijalog biti nastavljen, postoje interne procedure, ali će se nastaviti“, rekao je on.

povezane vesti

Visoki zvaničnik EU je rekao da dijalog nije odgovornost samo jedne političke stranke, već svih na Kosovu.

„Nastaviću svoj program sa političkim strankama i zatražiću od njih podršku za proces dijaloga“, rekao je.

Lajčakova poseta dolazi u funkciji upoznavanja sa stavovima pobednika izbora u odnosu na dijalog, ali i postizanja konsenzusa o ovom pitanju na kosovskoj političkoj sceni.

Lajčak je pozvao sve u Prištini na političko jedinstvo, dodajući da „dijalog nije odgovornost jedne strane ili političke stranke, već svih partija“.

Pre sastanka sa Osmani, sastao se sa Aljbinom Kurtijem, američkim ambasadorom, komandantom Kfora, a danas će razgovarati i sa stranačkim predstavnicima. Sutra putuje u Beograd.

„To je zvanična mapa EU“

Mediji su Lajčaka pitali o mapi u njegovom kabinetu u kojoj je Kosovo deo Srbije na šta je odgovorio da je ta tema razjašnjena i da je to zvanična mapa EU.

„Po pitanju mape, verujem da sam do sada pojasnio, zvaničnik EU može da koristi samo zvanične mape, ovo je zvanična mapa koju su nam dali. Bilo bi vrlo neprofesionalno da sam stavio druge mape“, rekao je Lajčak

Komentari

Vaš komentar