Lajčak na Kosovu, s Kurtijem razgovarao o dosadašnjem napretku dijaloga

Vesti 27. jun 202218:16 > 18:18 0 komentara

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Pristine Miroslav Lajčak počeo je trodnevnu posetu Kosovu. Kao i obično, on u prva dva dana održava sastanke sa liderima i obavlja posete na terenu, a trećeg dana posete pre odlaska, održava konferenciju za medije na kojoj govori o detaljima njegove posete Kosovu. Premijer Kosova Aljbin Kurti je sa Lajčakom razgovarao o dosadašnjem napretku dijaloga, konstruktivnom pristupu tokom procesa dijaloga u Briselu, principima, vrednostima i svrsi tog procesa, saopšteno je iz Vlade Kosova.

„Premijer Kurti je ponovio da je Vlada Kosova posvećena principijelnom dijalogu, od kojeg građani obe zemlje treba da imaju koristi, kroz stabilan i primenjiv sporazum, koji se fokusira na međusobno priznanje“, kaže se u saopštenju.

Oni su razgovarali i o sporazumu o implementaciji energetske mape puta sporazuma iz 2013. i 2015 i Kurti je istakao posvećenost vlade u njenoj implementaciji, kako bi se razrešio nasleđeni problem, snabdevanje i plaćanje energije u četiri opštine na severu zemlje.

Zahvaljujući ovom sporazumu, posle više od 20 godina građani četiri opštine na severu Kosova – Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica, preći će na plaćanje struje.

„Ovim sporazumom budžet Kosova će uštedeti desetine miliona evra godišnje, koje su ranije plaćane za pokrivanje energetskih troškova u četiri opštine sa severa Kosova“, navodi se u saopštenju.

Tokom boravka na Kosovu od 27. do 29. juna, Lajčak će razgovarati i sa liderima glavnih opozicionih partija i predstavnicima međunarodne zajednice.

Planirana je poseta Prizrenu i severu Kosova, a obraćanje Lajčaka medijima je planirano za sredu, 29. juna.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!