Lajčak i Eskobar danas u Beogradu

Vesti 14. dec 202207:23 81 komentara
N1

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar boraviće danas u Beogradu, u jeku krize na severu Kosova.

Lajčak će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u četiri oka, a njima će se potom pridružiti Eskobar, specijalni izaslanik američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan.

Nakon ta dva sastanka nisu planirane izjave.

POVEZANE VESTI

Eskobar će se u Beogradu sastati i sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Zvaničnici EU i SAD dolaze u Beograd iz Prištine u vreme povećanih tenzija na severu Kosova, gde su Srbi postavili barikade na putevima posle nedavnog hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića.

Glavni putevi na severu Kosova su blokirani, a preko administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak nije moguće preći ni peške. Tenzije na severu Kosova su povećane otkako su predstavnici Srba 5. novembra napustili kosovske institucije.

Eskobar je juče, drugog dana posete Prištini, izjavio da SAD „kategorički odbijaju i uopšte ne podržavaju“ mogućnost povratka srpskih snaga na teritoriju Kosova.

Povodom Vučićeve izjave da će Beograd u četvrtak zatražiti od misije Kfor odobrenje povratka srpskih snaga na Kosovo, Eskobar je kazao da ne očekuje da do toga dođe i dodao da Kosovo ima „veoma čvrste bezbednosne garancije od SAD“.

„Očekujemo ostvarivanje sporazuma o Zajednici srpskih opština i i napredak u prihvatanju francusko nemačkog plana“, izjavio je ;Eskobar, sinoć u Prištini, posle razgovora sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je u ponedeljak da Lajčak u Prištinu i Beograd dolazi s dopunjenim mirovnim planom i da je EU spremna da pošalje pojačanje u misiju EU na Kosovu (Euleks).

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare