„Kuva“ između Srbije i Crne Gore, „obični“ ljudi protiv mržnje i za turizam

Vesti 21. jun. 202119:1475 komentara
Podeli:

Podeljenost unutar vladajuće većine u Crnoj Gori sve je dublja, naročito nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici. Sve lošiji su odnosi na realciji Beograd-Podgorica, a reagovalo je i crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova. U saopštenju navode da su izjave koje stižu sa najviših državnih adresa Republike Srbije usmerene protiv Vlade Crne Gore, predsednika Skupštine i velikog dela poslanika u Skupštini Crne Gore.

Rešenje političke krize u Crnoj Gori predsednik srpske Skupštine Ivica Dačić video je juče u uključivanju crkve. Kako je rekao, mitropolit Joanikije trebalo bi da se „pozabavi“ potezima Zdravka Krivokapića.

Agencija Srna danas prenosi poruku mitropolita crnogorsko-primorskog sa litije u Budvi, da će vlast u Crnoj Gori, ako ne bude odgovorna, brzo poći u zaborav.

„Kada nas je bivša vlast stavila van zakona i opredelila nam sudbinu da nestanemo, mi smo tada bili najjači. To je zato što smo se oslonili na veru u Hrista Gospoda“, poručuje mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Povezane vesti:

Iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore odgovaraju da Rezolucija o Srebrenici nije usmerena ni protiv jednog naroda niti države. U saopštenju su posebnu poruku imali za Ivicu Dačića.

„Ovakav neprihvatljiv i neshvatljiv istup, ne samo što je suprotan svim obrascima odgovornog državničkog ponašanja, već je, u trećoj deceniji 21. veka, zapanjujuće anahron, jer se njime dovodi u pitanje koncept moderne, sekularne i demokratske države i isto takvog društva. Neprimereno je, kao i krajnje pogrešno, da se crnogorski građani, srpskog nacionalnog predznaka, iznova tretiraju kao pripadnici i „briga“ Republike Srbije. Crna Gora je država svih njenih građana, bez izuzetka, ma kako se oni nacionalno i verski osećali i koje god političke i vrednosne svetonazore delili“, navode iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore.

Da tenzije podižu i izjave iz Beograda, smatra Daliborka Uljarević.

„Sve ostalo je nešto što oni koriste u ovom trenutku da bi pokušali da povrate svoj uticaj u Crnoj Gori, jer im je jasno da im izmiče, a mnogo su očigledno uložili da bi upravo od Crne Gore napravili ono što su napravili u Republici Srpskoj, odnosno da imaju potpunu kontrolu nad tom teritorijom“, smatra Daliborka Uljarević iz Centra za građansku edukaciju.

A da li će odnosi Beograda i Podgorice uticati na turističku sezonu? Evo šta kažu građani Crne Gore.

„To je samo nešto o čemu čovek ne treba da priča, jer širi se mržnja, samo treba lepo“.

„Sigurno da mogu da utiču, sad… Nadamo se dobroj sezoni“.

„Ja koliko sam sad video, pošto se spustih sa Cetinja, videh svaki treći-četvrti auto iz zemlje Srbije. Ipak mislim da je narod intelektualno mnogo jači od ogromne većine političara zemlje Srbije“.

„Očekujem da ova sezona bude mnogo bolja nego prethodna. Jer je prethodna vlast uradila sve da sezona bude loša zarad jeftinih političkih interesa“.

„Ipak verujem da su oni koje ovih dana gledamo i na jednoj i na drugoj strani koji su bučni, u stvari samo bučni i da nemaju utemeljenje kod građana. Da je ipak ogromna većina građana za jedan srednji put, za jedan nastavak evropskog puta, a ovi ekstremisti na dva pola crnogorskih podela mislim da su, ipak, i pored toga što su bučni, ogromna manjina“, smatra Boris Raonić iz Građanske alijanse, Podgorica.

Podele unutar Crne Gore su duboke, a kada se koriste za političke poene, onda je to opasna situacija, objašnjava Raonić. Pitanje je, kaže, da li će neko hteti da napravi iskorak i nađe kompromis.

Komentari

Vaš komentar