Kurti: Zajednički cilj Kosova i Albanije je članstvo u Evropskoj uniji

Vesti 20. jun 202212:24 > 15:35 1 komentar
ARMEND NIMANI / AFP

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je, na osmom zajedničkom sastanku vlada Kosova i Albanije, da im je zajednički cilj članstvo u Evropskoj uniji.

Kurti je na početku sastanka rekao „da saradnja dve zemlje u vreme mira mora da oživi entuzijazam koji je postojao tokom rata za oslobođenje Kosova“. Naglasio je da ta saradnja nikada nije bila šira i intenzivnija u ljudskim i prirodnim resursima.

„Iako su jedno vreme postojale politički nametnute granice podela, priroda nije znala za njih kada je raspodelila svoje razvojne resurse u regionu“, rekao je Kurti.

Ocenio je da su odnosi Kosova i Albanije dokaz da, kada nema nerešenih političkih problema, uspeh odnosa u svim oblastima je zagarantovan.

„Članstvo u EU ostaje naš zajednički cilj“, rekao je Kurti.

Naglasio je da će sporazumima koji će se potpisati biti olakšan život građanima.

Rama predložio zajedničku sednicu dva parlamenta

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da se posle svakog zajedničkog susreta s kosovskim zvaničnicima sve više približavaju glavnom cilju strateškog partnerstva dve zemlje koji je dogovoren u Prizrenu 2014. godine.

„Dogovorili smo se da povodom 110. godišnjice nezavisnosti Albanije po prvi put organizujemo zajedničku skupštinu. Jubilarna sednica na kojoj će se poslanici zajedno obratiti albanskom narodu“, rekao je Rama na zajedničkoj konferenciji za novinare s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Kazao je da su se i danas dogovorili da se krajem godine izda zajednički vladin časopis, „da se vide svi dogovori i stepen njihove implementacije“.

„Sa sadašnjom Vladom Kosova imamo najviši nivo implementacije potpisanih sporazuma, uključujući i one sporazume koji su potpisani u prošlosti. Nadam se da će se to smatrati činjenicom i neće poslužiti kao razlog za spekulacije političke prirode, jer nisam zainteresovan da se mešam u politički život Kosova“, rekao je Rama.

Rama je dodao da bi bilo „iznenađenje“ da se o svemu slaže s Kurtijem.

„Bilo bi iznenađenje da smo se oko svega dogovorili sa Aljbinom, to bi onda bio problem, to što se ne slažemo oko svega znači da smo dobro“, rekao je Rama.

Upitan da li radi na rušenju Kurtijeve vlade, Rama je rekao da Kurti može biti srušen samo sopstvenim protestom.

„Kurtijeva vlada može biti srušena samo Aljbinovim protestom, sve dok Aljbin ne protestuje protiv svoje vlade, nema ko da ga svrgne“, rekao je Rama.

Rama je izjavio da inicijativa „Otvoreni Balkan“ ne objedinjuje njegove stavove sa stavovima kosovskog premijera, iako to, prema njegovim rečima, nije prepreka bilateralnim odnosima.

Rama je dodao da ono što se sprovodi u odnosu na „Otvoreni Balkan“ trebalo bi da se primeni i u odnosu na Kosovo.

„Tačno je da nas ‘Otvoreni Balkan’ ne spaja, ali nas ne deli. U ovom trenutku imamo različite perspektive, ali te perspektive nas ne sprečavaju da idemo napred u bilateralnim odnosima“, kazao je Rama.

On je naglasio da će ukidanje carinskih tarifa od strane Albanije početi jednostrano, jer je „Kosovo tražilo neko vreme za ekonomsku analizu“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare