Kurti za reciprocitet, Vulin traži reakciju EU, a građani – u konstantnom strahu

Vesti 22. sep. 202119:105 komentara
Podeli:

Iz Evropske Unije stiže nova ponuda za rešavanje situacije na prelazima na Kosovu. Predlaže se novi sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Posle sednice Vlade iz Prištine, Kurti je poručio da je za dijalog i reciprocitet, dok ministar policije Aleksandar Vulin tvrdi da Evropska unija mora da izvrši pritisak na Prištinu.

Mirno i napeto, tako protiče treći dan na kosovskim prelazima. Barikade građana su i dalje prisutne kao i jedice kosovske specijalne policije.

Povezane vesti

Iz Evropske unije traže hitno smirivanje situacije kao i sastanak u Briselu. U Prištini je zasedala kosovska Vlada, a Aljbin Kurti tvrdi da je specijalna policija poslata na prelaze da zaštiti, kako kaže, graničnu policiju kao i da je on za dijalog.

„Mislim da niko nema volje niti interesa da na prelazima bude eskalacija i da se situacija pogoršava, ali ako pratite način na koji govori predsednik Srbije, onda izgleda da su nekome potrebni incidenti, to nije država Kosovo, to nisu građani Kosova bez obzira koje nacionalnosti bili. Ja bih želeo da ni Srbija, ni Kosovo ne uvode privremene tablice“, kaže Kurti.

Međutim, ministar policije Srbije Aleksandar Vulin tvrdi da nema ništa od reciprociteta, kao i da Evropska Unija treba da pritisne Prištinu jer Beograd nema direktan kontakt sa kosovskim Albancima.

„Kakav reciprocitet, jel’ su oni država neka? Kad se budemo sreli u Ujedinjenim nacijama može reciprocitet, a dotle moraćete da razgovarate sa nama i to ne direktno, nego preko Evropske unije, zato što nas ona okuplja. Nije ovde u pitanju Aljbin Kurti, on je najneodgovorniji političar kojeg su Šiptari iznedrili, a ima li su ih, ovo je pitanje za Evropsku uniju, jel’ važi njihova reč. Gospodo, kada nešto potpišete, jel’ to važi?“, zapitao je Vulin.

Napeto, pa a onda mirno i napeto na severu Kosova je godinama unazad i po tom pitanju ništa se ne menja. Kosovska policija pokazuje silu, hapsi srpske funkcionere. Kosovski funkcioneri provociraju, a građani su u konstantnom strahu koji je za njih postao svakodnevica.

Komentari

Vaš komentar