Kurti: U toku pripreme za prijavu Kosova u NATO i EU

Vesti 29. maj 202212:57 > 12:57 22 komentara
Albin Kurti
REUTERS/Hannibal Hanschke

Predsednik pokreta Samoopredeljenje i kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je na sastanku glavnog saveta stranke da su u toku pripreme za prijavu Kosova u NATO i EU.

„Podneli smo zahtev za članstvo u Savetu Evrope. Naše članstvo u SE je dodatna vrednost za ovaj savet i prilika za Kosovo da ostvari dalji napredak u oblasti pravosuđa. Vršimo pripreme za podnošenje zahteva za članstvo u Mirovnom partnerstvu u okviru NATO-a, a prijavićemo se i za članstvo u EU“, rekao je Kurti, prenosi KoSSev.

Povezane vesti

Premijer je rekao da je godina vlade bila prilično izazovna, pominjući pandemiju, energetsku krizu, rusku agresiju u Ukrajini i mnoga druga pitanja.

Kurti je dodao da su tokom ove godine, pored izazova, napredovali u nekoliko oblasti.

„Obeležili smo ekonomski rast, važne korake u jačanju pravosudnog sistema, borili smo se protiv kriminala i korupcije, imali smo napredne saveze i ojačali odnose sa prijateljskom državom. Kosovo je postalo svetionik demokratije u regionu“, rekao je Kurti.

Kurti je govorio i o svojoj dvonedeljnoj zvaničnoj poseti Sjedinjenim Državama.

Premijer je dodao da se tokom ove posete sastao sa sedam senatora i 12 kongresmena i sedam visokih zvaničnika američke vlade.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare