Kurti: U Brisel idem samo po konačni sporazum o normalizaciji, uz priznanje

Vesti 23. nov 202212:18 35 komentara
Aleksandar Vučić, Aljbin Kurti, Pregovori, dijalog, kosovo, brisel, sastanak
Printskrin/EBS

Premijer Kosova Aljbin Kurti obavestio je članove vlade o toku dijaloga sa Srbijom, razgovorima o registarskim tablicama, uz napomenu da je potpredsednik Besnik Bisljimi u Briselu, pa će "možda u roku od 48 sati biti održan sastanak na kome će biti dogovor", prenosi RTK 2. On je poručio da u Brisel ide samo po konačni sporazum o normalizaciji uz obostrano priznanje.

Kurti je rekao da je do sada izrečeno skoro 2.000 opomena, navodeći da niko ne uživa u kažnjavanju, ali država ima svoj Ustav i zakon.

Povezane vesti

Kako prenosi RTK, Kurti je članove kabineta obavestio o razgovorima sa predsednikom Srbije i predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom, na kojem nije postignut dogovor o tablicama.

Prema njegovim rečima, u petak je stigao poziv Borela, uz prateći tekst sa četiri paragrafa, koji su na kraju trebalo da budu objavljeni kao saopštenje.

U prvom pasusu je bio poziv da se hitno fokusira na predlog EU, koji podržavaju Nemačka i Francuska, za normalizaciju odnosa. U trećem pasusu teksta pozvao je da se odmah počnu razgovori o predlogu EU na visokom nivou kako bi se postigao dogovor pre marta 2023. godine, rekao je Kurti na početku sednice Vlade Kosova.

U drugom pasusu bilo je pitanje registarskih tablica zajedno sa pitanjem garancija za srpsku zajednicu o čemu bi se govorilo u predlogu EU, odnosno u sporazumu o normalizaciji, nastavio je Kurti.

Kurti je istakao da je preduslov za registarske tablice bio samo obustavljanje delovanja Vlade Kosova, a ne zabrana izdavanja tablica što je trebalo da bude obaveza Srbije.

Dogovorili smo se, da bismo dali prostor za razgovore o predlogu EU, da obustavimo drugu fazu odluke o registarskim tablicama, ali naravno kada Srbija prestane da registruje automobile sa nelegalnim tablicama, predočio je Kurti.

Srpska zajednica na Kosovu najprivilegovanija i najzaštićenija

Taj predlog je prihvaćen i to je važan uspeh sa sastanka, rekao je Kurti i ocenio da je srpska zajednica na Kosovu najzaštićenija i najprivilegovanija zajednica u republičkom ustavu.

Ovo je rezultat Ahtisarijevog sveobuhvatnog sporazuma. Prava manjina u Ustavu Kosova ne postoje ni u Srbiji, ni u mnogim, mnogim drugim zemljama, uključujući ustave najnaprednijih zemalja EU, rekao je Kurti.

Kurti je potom ukazao da je Borel, nažalost, promenio premisu pregovora i počeo da insistira na sporazumu koji se bavi samo suspenzijom kazni za registarske tablice.

Veliki cilj je skinut sa dnevnog reda, hitna potreba za evropskim predlogom uz francusko-nemačku podršku nestala je sa stola, prilagođavajući se cilju Srbije, čiji je predsednik u Brisel došao ne zbog predloga EU, već zbog tablica, ukazao je Kurti.

Kurti je ponovio da je prihvatio sastanak jer je namera bila da državni vrh „napravi veliki posao“.

Nisam ni policajac, ni komandir stanice, ni načelnik katastra, ni carinik, da se bavim svim vrstama tehničkih pitanja koja se javljaju tokom razgovora. Mi smo država sa relevantnim institucijama i organima, naglasio je Kurti.

On je poručio da u Brisel ide samo po konačni sporazum o normalizaciji uz obostrano priznanje.

To je smisao, a pošto su autori predloga EU odustali od svog predloga, sastanak je završen. Kao i 18. avgusta i ovoga puta sam poslednji izašao iz zgrade EU, rekao je Kurti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare