Kurti: Srbija preti da izazove rat, Vučić se ponaša kao Nemačka između dva rata

Vesti 05. nov 202118:59 > 19:01 12 komentara
N1/arhiva

Srbija preti da izazove treći Balkanski rat, a Aleksandar Vučić se ponaša poput "Nemačke između svetskih ratova", dok ga ohrabruje Vladimir Putin, piše britanski Telegraf u dužem tekstu o Kosovu, citirajući kosovskog premijera Aljbna Kurtija u razgovoru za ovaj list. Direktor Кancelarije za КiM Petar Petković ocenio je da je zabrinjavajuće što je Kurti dobio "prostor za intervju" u jednom uglednom britanskom političkom mediju i dodao da "svet mora da shvati da je Kurti opasan čovek".

Kako prenosi Kossev, Kurti u seriji teški optužbi na račun srpskog predsednika iznosi i to da ukoliko ga zapadne vlade „ne budu shvatile ozbiljno“, kosovska i bosanskohercegovačka kriza bi mogle da eskaliraju.

Kao krivca za krizu na Kosovu Kurti vidi isključivo srpsku stranu, navodeći da je Srbija „razmestila trupe na kosovskoj granici“, dok su se „srpski demonstranti sukobili sa kosovskom policijom na severu zemlje“ prošlog meseca.

„Mislim da je to sada opasnije nego pre“, kazao je Kurti za Telegraf, navodeći i kao dokaz „drastično“ povećana ulaganja Srbije u svoju vojsku.

„Za koga sve to kupuju?!“, upitao je Kurti, uz opasku da on „ne nastupa emotivno, već racionalno“.

Kao dalji argument naveo je povećanje srpskog odbrambenog budžeta za 70 odsto od 2015, to jest, jednu i po milijardu dolara, uz sledeću činjenicu koju opet vidi u prilog svojim optužbama – da je Srbija neko ko „najviše troši u vojne svrhe“.

Predstavljajući dalje vojni profil najveće države na Zapadnom Balkanu, koja je „snažno modernizovala svoje avio jedinice i kupila dronove, avione i protivvazdušni odbrambeni sistem iz Rusije i Kine“, u razgovoru je izneo i da „oni žele da se ponašaju kao da su Nemačka između dva svetska rata – ‘ako nam ne udovoljite, izazvaćemo i drugi’. A već su uradili jednu turu u devedesetim“.

Iako Telegraf registruje da je Vučić demantovao „pripreme za rat“, navodeći da država kojom upravlja ima pravo da kupuje oružje baš tamo gde želi, ovaj list navodi i to da „Susedi kažu da jačanje vojne sile prate i politike konfrontacije i ratoborna politička retorika o ujedinjenju ‘srpskog sveta’, što je zabrinuta reminiscencija priprema za ratove u Hrvatskoj, Bosni, i Kosovu 1999“.

Telegraf još navodi i da kosovski zvaničnici insistiraju na tome da je takva politika Srbije navodno proizvela uzajamno povezane krize širom regiona, sa ciljem da se „stvori haos“ i da se Zapad natera da prihvati „povećan uticaj iz Beograda unutar bivših jugoslovenskih republika“.

„Rat rečima se nastavio prošle nedelje kada je gospodin Vučić optužio Kurtija da planira još jednu policijsku akciju, ovog puta da preuzme kontrolu nad spornom trafostanicom koja se nalazi u zoni pod srpskom kontrolom, ali obezbeđuje struju širom pokrajine“, navodi se dalje u tekstu.

Kurti ovo demantuje za Telegraf.

Ipak, britanski list citira i šefa UNMIK, koji je upozorio da incidenti prete da pokvare krhki mir, ali i navodi da ne misle svi van Kosova ono što Kurti govori.

„Nisu svi autsajderi ubeđeni da je gospodin Vučić na ratnom putu. Konfliktom bi ambicije Srbije za članstvo u Evropskoj uniji platile, a mogao bi da znači i preuzimanje borbe protiv NATO, koji još uvek ima 3.800 jakih snaga na Kosovu. Komanda Kfora kaže da smatra da je situacija ‘stabilna’. Beograd takođe teži da balansira svoje veze sa Kinom i Rusijom u odnosu na blisku saradnju sa Evropom“, piše Telegraf.

Međutim, uprkos ovom drugačijem mišljenju, isti list potom i dodaje da Kurti nije u jednom pogrešio – oceni da su na Balkanu tenzije visoke.

„Bez obzira na to, strani zvaničnici kažu da Balkan zaista postaje poput scene za nadmetanje velikih sila i da Kurti nije pogrešio kada kaže da su tenzije visoke. ‘Da, ozbiljno je, i da, veoma smo zabrinuti’, rekao je zapadni diplomata sa sedištem na Balkanu“.

Petković: Kurti je ozbiljna bezbednosna pretnja

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da je zabrinjavajuće što je premijer Kosova Aljbin Kurti dobio „prostor za intervju“ u jednom uglednom britanskom političkom mediju i dodao da „svet mora da shvati da je Kurti opasan čovek“.

Povodom intervjua kosovskog premijera za Dejli telegraf, Petković je u saopštenju rekao da je Kurti „ozbiljna bezbednosna pretnja“ i da bi „valjalo da svi obrate pažnju na Kurtijevo ponašanje pre nego što načini ozbilju štetu“, umesto što mu se „poklanja prostor za fantazmagorije i tirade protiv Srbije“.

„Apsurdno je da Srbiju sa Nemačkom između dva rata poredi pripadnik naroda koji je imao sopstvenu SS diviziju ‘Skenderbeg’, te fašističku miliciju Bali kombetar i čije je nacionalno pitanje u Drugom svetskom ratu rešavano upravo kroz fašistički koncept ‘Velike Albanije’, kojem je Кurti i danas slepo privržen“, naveo je Petković u saopštenju.

On je dodao da je Кurtijevo falsifikovanje istorije „uvredljivo za sve žrtve fašizma i nacizma stradale od noža albanskih šovinista u Drugom svetskom ratu, a žrtve su bili najviše Srbi“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare