Kurti: Srbi na Kosovu kooperativni, Vučić priča jezikom devedesetih

Vesti 29. sep 202114:57 2 komentara
Kossev

Srbi na Kosovu su kooperativni kad je reč o merama Prištine, ali predsednik Srbije Aleksandar Vučić priča jezikom 1990-ih godina prošlog veka, izjavio je premijer Kosova Aljbin Kurti, prenosi Kossev.

„Ne možete sa tenkovima T-72 doći na granicu i podići u vazduh Centar za registrovanje kola u Zubinom Potoku i pritom dovesti ruskog ambasadora na granicu“, kazao je Kurti na konferenciji za medije nakon sastanka sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, piše Kossev.

Povezane vesti:

Kurti je kazao da vozači „više od 11.000 automobila koji su ušli na teritoriju Kosova iz Srbije nisu imali problema da uzimaju privremene tablice i nije bilo nijednog incidenta na bilo kojem graničnom prelazu“.

„Gde god je naša policija, tu ima vladavine prava, zakona i sigurnosti“, kazao je predsednik kosovske vlade.

Naglasio je da nijedan policajac nije istraživao i proveravao ko su putnici u automobilu.

„Mi uopšte ne marimo za to ko je u tim kolima, treba nam reciprocitet, treba nam jednakost“, dodao je.

Precizirao je da specijalne jedinice policije nisu prisutne na Severu Kosova kako bi se „zadovoljila“ Priština.

„Ni ja ne bih želeo da desetine pripadnika specijalnih jedinica ROSU budu na Brnjaku i na Jarinju, ali dokle god su putevi blokirani i Srbija dolazi sa svojim ministrom odbrane na granični prelaz i sa ruskim ambasadorom u Beogradu, mi moramo da preduzimamo mere za sigurnost naših graničara i sigurnost prelaza“, kazao je Kurti.

Ocenio je da je kriza stvorena je zbog „neprihvatanja Srbije da na Jarinju i Brnjaku počinje jedna druga država“ i kazao da ne želi da specijalci ROSU budu na prelazima, ali da mora da preduzima mere sve dok su putevi blokirani, a „srpski ministar zajedno sa tenkovima i ambasadorom Rusije u Beogradu dolazi na Jarinje“.

Još jednom je izneo predlog za rešavanje novonastale situacije na severu Kosova – „hajde da mi kao Kosovo i Srbija skinemo privremene tablice i putujemo sa normalnim tablicama“.

Fon der Lajen je u sredu doputovala u jednodnevnu posetu Prištini, a već u jutarnjim satima održala je sastanke sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i premijerom Kurtijem.

„Obavestio sam gospođu Fon der Lajen o prelazima na Brnjaku i Jarinju, nismo doneli neku novu odluku u tom pogledu osim što primenjujemo stari sporazum“, kazao je na konferenciji za novinare Kurti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare