Kurti sa liderima opozicije: Radimo na postizanju konačnog sporazuma sa Srbijom

Vesti 30. avg 202219:391 komentar
aljbin kurti
Izvor: REUTERS/Fedja Grulovic

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je s predstavnicima opozicionih partija na Kosovu razgovarao o procesu dijaloga sa Srbijom, i istakao da vlada koju vodi radi na postizanju konačnog sporazuma sa Srbijom, te izrazio nadu da će s njima u budućnosti imati više saradnje, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Kako prenosi RSE, lider opozicionog Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiju je naveo da je više informacija o dijalogu dobio od međunarodnih predstavnika nego od samog kosovskog premijera i naglasio da su on i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj naveli da su od Kurtija tražili da se ne bavi tehničkim sporazumima, već da se fokusira na konačni sporazum.

Kurti je, povodom optužbi opozicije, rekao da je sa njima podelio sve relevantne informacije, te da njegova Vlada radi na postizanju konačnog sporazuma sa Srbijom.

Na sastanak sa Kurtijem nije se odazvao lider Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići, koji je rekao da će na sastanak doći tek kada bude nekog napretka u dijalogu i konkretne diskusije.

Na pitanja novinara da li će se sa Srbijom postići i pisani sporazum oko ličnih karata, Kurti je rekao da je dogovoreno da se građanima na obe strane ne izdaju ulazno/izlazni dokumenti.

On je podvukao je da će Kosovo ponovo primeniti recipročne mere ako s Srbija ne bude pridržavala dogovorenog.

„Ako slučajno Srbija nastavi da izdaje ta dokumenta (za ulazak-izlaz), onda ćemo biti primorani da i mi izdajemo taj dokument“, rekao je Kurti.

Komentari

Vaš komentar