Kurti sa ambasadorima Kvinte i predstavnikom EU o dijalogu, situaciji na Kosovu

Vesti 28. jun 202221:43
Podeli:
Izvor: N1/arhiva

Premijer Kosova Aljbin Kurti razgovarao je sa ambasadorima zemalja velike petorke i specijalnim predstavnikom Evropske unije na Kosovu o dijalogu Beograda i Prištine, aktuelnoj situaciji na Kosovu i političkoj situaciji u regionu, saopštila je Vlada Kosova.

Kurti je sa predstavnikom EU na Kosovu, ambasadorima SAD, Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije razgovarao o procesima i pitanjima vezanim za dijalog između Kosova i Srbije, kao i o drugim srodnim temama.

„Premijer Kurti je ponovio da je Vlada Kosova posvećena principijelnom dijalogu, od kojeg građani obe zemlje treba da imaju koristi, kroz pravno obavezujući sporazum, koji se fokusira na međusobno priznanje“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je bilo reči i o sporazumu o registarskim tablicama, koji je istekao 21. aprila ove godine, kao i o predlogu Vlade Kosova da se reši pitanje registarskih tablica.

Na sastanku je takođe bilo reči i o dogovoru o sprovođenju Energetske mape puta prema sporazumima iz 2013. i 2015. godine, i istaknuto je „opredeljenje Vlade njenom sprovođenju kako bi se rešio nasleđeni problem snabdevanja i plaćanja energije u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica“.

Dodaje se da će ovim sporazumom budžet Kosova uštedeti desetine miliona evra godišnje, koja su ranije uplaćene za pokrivanje energetskih troškova opština na severu.

Komentari

Vaš komentar