Kurti s Mustafom o pasivizaciji adresa Albanaca u Medveđi, Bujanovcu i Preševu

Vesti 24. maj 202123:23 2 komentara
N1/arhiva

Kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Albanskog nacionalnog veća u Srbiji Ragmi Mustafa razgovarali su o trenutnoj situaciji u tri opštine na jugu Srbije, a posebno o pitanju pasivizacije adresa albanskih stanovnika u ovim opštinama sa albanskom većinom, što je posebno intenzivirano u Medveđi.

Ovom sastanku prisustvovali su, osim Kurtija, i njegov prvi zamenik za evropske integracije, razvoj i dijalog, Besnik Bisljimi (Bislimi), ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu (Liburn Aliu) i zamenik ministra finansija, rada i transfera, Iljir Kapiti (Ilir), prenosi KoSSev.

Kurti je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, kazao da „pomno prati situaciju sa pasivizacijom adresa Albanaca“.

Rekao je da, iako je „Srbija u prošlosti pokušavala da depopuliše opštine sa albanskom većinom nasiljem i tenkovima, sada to čini administrativno“.

„Ova kampanja protiv albanskih stanovnika Preševske doline je neprihvatljiva i treba je zaustaviti što je pre moguće“, kazao je Kurti. Preševskom dolinom Albanci zovu ove tri opštine na jugu Srbije.

U saopštenju je izdvojeno da se Ragmi Mustafa zahvalio kosovskom premijeru na sredstvima koje je Kurtijeva prethodna vlada izdvojila tokom krize uzrokovane pandemijom.

Prošlog septembra, podseća KoSSev, kosovska vlada svojom odlukom osnovala je Kancelariju za pomoć Albancima u ovim srpskim opštinama, da bi potom a na zajedničkoj sednice dve vlade – kosovske i albanske, 2. oktobra prošle godine bio potpisan i Sporazum između kosovskog ministarstva spoljnih poslova i dijaspore i Ministarstva Evrope i spoljnih poslova Albanije o osnivanju Radne grupe za uspostavljanje „Zajedničkog fonda za podršku Preševskoj dolini”.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare