Kurti: Smanjićemo uvoz iz Srbije

Vesti 04. okt. 202111:14 > 14:0210 komentara
Podeli:
Aljbin Kurti
Izvor: Ludovic Marin/AFP

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da će preduzeti mere za smanjenje uvoza iz Srbije.

Kurti je u kosovskoj skupštini to rekao u odgovoru predsedniku Alijanse za budućnost Kosova Ramušu Haradinju, na pitanje o uvozu iz Srbije, preneli su kosovski mediji.

Na navode Haradinaja da je uvoz iz Srbije pretnja za domaće proizvođače i pitanja kakve mere će vlada preduzeti s obzirom na to da se beleži rast uvoza iz Srbije od 2020. godine, Kurti je rekao da bi, ako se prave takva poređenja, trebalo početi od 2018. godine, kada je, kako je rekao, Haradinaj bio na čelu vlade.

„U prvih šest meseci 2018. godine iz Srbije je uvezeno 212,1 milion evra robe, 60 odsto više od vrednosti uvoza u prvih šest meseci ove godine. Pored ovog značajnog smanjenja uvoza iz Srbije, slažem se da ga treba dodatno smanjiti i cilj nam je dalje smanjenje kroz mere koje ćemo preduzeti“, rekao je Kurti.

Reciprocitet nije osveta, već princip dobrosusedskih odnosa

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da Kosovo ostaje posvećeno punom reciprocitetu kako bi obezbedilo „ravnopravnost“ u odnosima sa Srbijom.

On je za agenciju Ekonomia Online izjavio da reciprocitet „nije osveta“, već „princip dobrosusedskih odnosa i ravnopravnosti“.

„Kosovo i Srbija ne mogu imati nejednake asimetrične odnose, pa ćemo se kao nezavisna država, kao Vlada, zalagati za potpuni reciprocitet koji bi doneo ravnopravnost zemlji u smislu naših odnosa, a unutar ovog reciprociteta u centru bi trebalo da bude obostrano priznanje, odnosno dan kada Srbija prizna Kosovo“, rekao je Kurti.

Odbacio je optužbe opozicionih stranaka da navodno narušava odnose sa SAD zbog otkazivanja projekta gasovoda Južni tok

„U stalnom smo kontaktu sa američkom Milenijum Čelendž Korporejšn (MCC), razgovaramo o tome kako je u ovoj fazi najbolje koristiti sredstva koja će nam pomoći u našim energetskim politikama. Dakle, ako smo rekli da nam je potrebno više informacija i studija, to ne znači da smo odbili, već znači da smo odgovorni, američka sredstva su dobrodošla i željena, ali će ih koristiti naša vlada“, rekao je Kurti.

Povodom samita EU-Zapadni Balkan u Sloveniji, Kurti je rekao da je zainteresovan za sporazume u kojima se Kosovo tretira ravnopravno i od kojih građani imaju koristi.

„Otvoreni smo i spremni za najbolje moguće susedske odnose, gde nas među ovih šest zemalja samo Srbija ne priznaje, a zbog njenog uticaja ni Bosna i Hercegovina. Zanimljivo je da zemlje zapadnog Balkana koje su u NATO priznaju Kosovo, pa smo za sporazume u kojima smo ravnopravno tretirani i pomažemo građanima“, kazao je Kurti.

Komentari

Vaš komentar