Kurti: Radoičić hoće da destabilizuje sever Kosova, Beograd ga podržava

Vesti 20. jul 202214:59 > 14:59 5 komentara
N1/arhiva

Kosovski premijer Aljbin Kurti, govoreći o upozorenjima na destabilizaciju na severu Kosova nakon isteka roka za registarske tablice, rekao je da Milan Radoičić, koji se nalazi na crnoj listi američkog Ministarstva finansija i ima nalog za hapšenje na Kosovu, ima interes da destabilizuje sever.

Kurti je rekao da je problem u tome što ljudi poput Radoičića imaju političku podršku Beograda, piše Gazeta Express, prenosi KoSSev.

Pročitajte još

„Što se tiče destabilizacije na severu Kosova, oni koji žele destabilizaciju, oni ne žele vladavinu prava. Tako da se i na severu Kosova uspostavlja vladavina prava, bori se protiv kriminala i šverca, ali oni koji su na crnoj listi američkog trezora i oni koji imaju naloge za hapšenje tužilaštva na Kosovu, oni koji su radili i rade za nelegalne strukture, naravno da imaju interes za destabilizaciju. Problem je kada njihov interes nalazi podršku Beograda“, rekao je Kurti.

Rekao je i da međunarodna zajednica treba da obrati pažnju na političku podršku koju Beograd daje „kriminalcima koji žele da destabilizuju Kosovo“.

„Verujem da bi međunarodni faktori trebalo naglašenim slovima da zabeleže ovu političku podršku koja se daje ovim kriminalcima koji žele da destabilizuju Kosovo, jer se bore protiv države Kosovo“, rekao je on.

Dalje, Kurti je izjavio da se maksimalno pripremaju da odluka o reciprocitetu sa registarskim tablicama bude u skladu sa ustavnošću Kosova.

„Vršimo maksimalne pripreme da i 1. avgusta i 1. oktobra sve bude u skladu sa Ustavom naše Republike i vladavinom prava u našoj zemlji“, rekao je on na konferenciji za novinare.

„Usaglašeni stavovi Beograda i Prištine o sporazumu o nestalim osobama“

Kurti je izjavio da su Beograd i Priština uskladili svoje stavove o sporazumu o nestalim osobama, o kojem se raspravlja u okviru dijaloga uz posredovanje Brisela, navodeći da je Srbija tražila odlaganje sastanka u Briselu, na kojem je trebalo da razgovara sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Kurti je, na konferenciji za novinare, rekao da Kosovo ima „konceptualne razlike“ u odnosu na Beograd, jer Priština insistira na korišćenju odrednice „osoba prisilno nestala tokom rata“, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Službeni Beograd insistira na pozivanju samo nestalih, mi insistiramo na tome da naglasimo da je to učinjeno silom, učinjeno je nasiljem. Nisu nestale osobe zbog elementarnih nepogoda, nego imamo članove porodica koji znaju da im je sina ili kćerku odvela određena osoba u uniformi ili ne“, predočio je Kurti.

Radi se o otmicama koje su izvršene uz nasilje, dodao je Kurti i naveo da insistira da se i to naglasi.

Prema podacima vlasti na Kosovu, još 1.639 osoba se vodi kao nestalo tokom rata, većinom Albanaca.

Kurti je naglasio da je ove nedelje trebalo da se sastane s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali da je Srbija tražila da se susret odloži.

„Razlog zašto nema sastanaka ne treba tražiti u Prištini, nego upravo u Beogradu. Mislim da je glavni faktor zašto se beži od razgovora o odnosima Kosova i Srbije, jer se ne razgovara o Kosovu, nego o odnosima Kosova i Srbije, jer se odlaže konstituisanje Skupštine, odugovlače sa formiranjem vlade, jer ne žele uvesti sankcije Rusiji“, predočio je Kurti.

Kosovski premijer je okrivio Srbiju za prepreke u primeni plana sporazuma o energetici na severu Kosova, upozoravajući da Vlada Kosova ove zime neće subvencionisati energiju koja se troši na severu zemlje, ako se ne primeni sporazum.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare