Kurti prihvatio predlog SAD o 48-časovnom odlaganju odluke o tablicama

Vesti 22. nov 202207:04 49 komentara
km tablice
N1

Kosovski premijer Aljbin Kurti prihvatio je predlog SAD o 48-časovnom odlaganju primene odluke kosovske vlade o izricanju kazni vlasnicima KM tablica.

Par minuta nakon ponoći američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer javno je saopštio da je od kosovske vlade zatražio da se kažnjavanje vlasnika vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu koji nisu preregistrovali svoja vozila na RKS odloži za još 48 sati, kako bi se Evropskoj uniji i SAD dozvolilo da se dalje angažuju sa stranama da bi se pronašlo rešenje, prenosi KoSSev.

Povezane vesti

Hovenijer je ujedno poručio da su SAD zabrinute zbog toga što lideri Kosova i Srbije nisu bili u mogućnosti da postignu sporazum o trenutnoj krizi na Kosovu.

Nešto kasnije oglasio se i kosovski premijer Aljbin Kurti navodeći da je prihvatio predlog ambasadora.

„Zahvaljujem se ambasadoru Hovenijeru na njegovoj posvećenosti i angažovanju. Prihvatam njegov zahtev za 48-časovno odlaganje izricanja kazni za nelegalne ‘KM’ (i druge) automobilske tablice“, poručio je Kurti.

Kazao je i da je srećan zbog toga što će raditi sa SAD i EU na pronalaženju rešenja u naredna dva dana.

I dok su jučerašnji razgovori propali u Briselu, nastavilo se sa kriznom diplomatijom uz novi skok tenzija na terenu, navodi KoSSev.

Vučić je iz Beograda poručio da je Srbija u pokušaju da sačuva mir pristala da ne izdaje do daljeg tablice za gradove na KiM, a da umesto KM tablica to budu tzv. neutralne KS tablice, koje su kosovske vlasti prestale da izdaju još prošle godine. Ujedno je okrivio Kurtija da nije hteo dogovor. Na kosovsku stranu kao odgovornu za neuspeh razgovora prst je upro i visoki evropski predstavnik Žozep Borel.

U Prištini su teškim rečima najviši zvaničnici dočekali Borelove prozivke. Sinoć se javnosti obratila kosovska predsednica Vjosa Osmani koja je teško optužila Borela za pristrasnost, i Srbiju da je agresor, uz paralelu sa Putinom. Kosovski ministar unutrašnjih poslova optužio je Beograd i bivše zaposlene za dezinformisanje javnosti.

Oglasili su se i međunarodni predstavnici koji su uoči najnovijeg skoka tenzija tvrdili da su razočarani u rezultat današnjeg susreta, ali i upozoravali da se eskalacije situacija moraju izbeći. Istu poruku je preneo i komandant KFOR-a kosovskom ministru unutrašnjih poslova sa kojim se sastao sinoć.

Za to vreme u Beogradu boravi Srpska lista, što je potvrdio srpski predsednik Aleksandar Vučić i neposredno pre odlaganja odluke o kažnjavanju im poručio da sledi težak period, ali da bi trebalo da se čuva mir i da se protestuje „mirno i demokratski“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare