Kurti pred poslanicima u Prištini o dijalogu, kritike opozicionih lidera

Vesti 11. jun. 202119:21
Podeli:

Kosovski premijer Aljbin Kurti je pred poslanicima u parlamentu Kosova rekao da je pristup njegove vlade dijalogu poznat i usmeren na "prihvatanje realnosti od strane Srbije da je Kosovo nezavisna država", kao i "utvrđivanje odgovornosti za počinjene zločine".

Kurti je zatražio podršku opozicije po pitanju dijaloga, dok nije dao puno detalja o tome kako će on biti nastavljen.

Parlamentarna rasprava sazvana je od strane premijera Kurtija kako bi vlada zajedno za poslanicima analizirala trenutni pregovarački proces sa Srbijom, kao i dosadašnje rezultate i izazove.

Povezane vesti

Vlada je takođe sastavila izveštaj o dosadašnjem napretku pregovaračkog procesa sa Srbijom koji je poslanicima danas kao polazna osnova za analizu ovog procesa.

Kurti je rekao da je proces dijaloga počeo bez eksplicitnih principa i da se Kosovu ne žuri da postigne dogovor koji bi mogao da šteti njegovoj državnosti.

„Sada je problematično jer počinje izborni ciklus u značajnim centrima donošenja odluka i to čini proces izuzetno osetljivim i nepredvidivim. Istovremeno se stvara ideja da se Kosovu žuri da reši svoj status. Mi smo nezavisni, a vreme mora promeniti realnost u Srbiji, da se priznaju počinjeni zločini i naša nezavisnost, a ne da se promeni realnost kosovske nezavisnosti“, rekao je Kurti.

Kurti je rekao da EU treba da izvrši pritisak na Srbiju, a da je sporazum sa Beogradom „problematičan“ sada kada izborni ciklus počinje u važnim centrima za donošenje odluka i da to vodi do ranjivog i nepredvidivog procesa.

Opozicioni lideri su kritikovali Kurtija, rekavši da je on govorio o dosadašnjem procesu dijaloga, dok u njegovom 25-minutnom govoru nijednom nije objasnio koji su dalji koraci u dijalogu. Oni su rekli da se Kurti ponaša neodogovorno i da nije pripremljen za dijalog.

„Šta se dogodilo sa izvinjenjem Srbije pre dijaloga, šta se dogodilo sa ratnom odštetom pre dijaloga, šta se dogodilo sa nestalima, unutrašnjem dijalogu pre spoljnog dijaloga. U utorak putujete u novu rundu dijaloga u Briselu bez ikakvih uslova“, kaže predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku.

„Koliko sam čuo od premijera, primetio sam izbegavanje i skrivanje, ne znam od koga. Danas imamo pred sobom vođu koji je odabrao da nas izbegava i da se skriva, možda od svoje stranke i kauze koju je izgradio tokom godina prema ljudima koji su mu verovali i koje je žrtvovao“, kaže poslanik ABK Ramuš Haradinaj.

Kurti je odgovorio na optužbe opozicionih poslanika rekavši da nije tu da ispuni njihova očekivanja, već očekivanja građana Kosova i da se rasprava ticala dosadašnjeg toka dijaloga, a ne njegove naredne faze.

Komentari

Vaš komentar