Kurti: Povećali smo budžet za kupovinu modernog naoružanja

Vesti 17. nov 202215:27 3 komentara
N1

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da budžet za narednu godinu iznosi tri milijarde i 212 miliona, dok su prihodi budžeta dve milijarde i 884 miliona evra i ocenio da je prethodna godina "najuspešnija u istoriji" u pogledu prihoda i ekonomskog rasta."Za poziciju plata i dnevnica izdvojeno je 745 miliona evra, 493 miliona evra u kategoriji roba i usluga, dok u kategoriji subvencija i transfera jedna milijarda i 98 miliona evra i 811 miliona evra za kapitalne izdatke", kazao je Kurti na sednici Skupštine Kosova, predstavljajući Nacrt zakona o budžetu Kosova za 2023 godine.

Kurti je kao veliki uspeh naveo 240 novih radnih mesta za inspektorate, što znači više inspektora rada za zaštitu prava radnika.

„Za zdravstvo smo izdvojili 296 miliona evra, najviše u bilo kom trenutku od proglašenja nezavisnosti. U aktuelnom kontekstu, podrška sektoru bezbednosti i odbrane je važna, pa smo dodali 300 novih radnih mesta za policiju i povećali budžet za nabavku savremenog naoružanja za našu vojsku. Ukupan budžet za Ministarstvo odbrane je 123 miliona evra“, rekao je Kurti.

Predlog budžeta kritikovale su opozicione stranke, a Demokratska partija Kosova ocenila je da u nacrtu budžeta nedostaje „razvojna ambicija“.

Poslanik DPK Mergim Luštaku rekao je da projektirani budžet za 2023. godinu „osiromašuje“ gradjane zemlje i da nije u saglasnosti sa izbornim obećanjima Vlade.

„Nacrt zakona nije zasnovan na realnom ekonomskom rastu, već na ekonomskom rastu u inflaciji. Kurtijevom budžetu nedostaje razvojna ambicija, povezanost sa njegovim izbornim obećanjima i zahtevima gradjana i primenom zakona o platama u javnom sektoru“, naglasio je on.

Demokratski savez Kosova saopštio je da nacrt budžeta ne nudi rešenje za gradjane.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj rekao je da Nacrt budžeta za 2023. godinu ne odgovara potrebama građana Kosova danas.

On je rekao da izvršna vlast budžetom za narednu godinu narušava funkcionisanje lokalne vlasti.

„Imamo ekonomsku i socijalnu situaciju na Kosovu koja je ušla u krizu, dok sa druge strane imamo budžet koji ne odgovara potrebama gradjana i budućnosti naše države za 2023. Dodajte ovde žalbu opština da Vlada nacrtom zakona o budžetu za 2023. godinu podriva funkcionisanje lokalne vlasti“, rekao je on.

Skupština nastavlja raspravu o Nacrtu budžeta u kojem opozicione stranke iznose konkretne i opšte primedbe na nacrt budžeta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare