Kurti: Potrebna nam je pomoć SAD da postanemo deo Partnerstva za mir

Vesti 23. maj 202211:44 3 komentara
Reuters/ Hannibal Hanschke

Kao neizbežni saveznik i prijatelj, potrebna nam je pomoć SAD da postanemo deo NATO programa Partnerstva za mir, poručio je kosovski premijer Aljbin Kurti iz Sjedinjenih Američkih Država.

Kurti je u nedelju završio svoju zvaničnu posetu SAD, a među njegovim poslednjim aktivnostima je bio govor na Forumu za svetske poslove, koji se održavao u Njujorku.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, na ovom govoru Kurti je isticao institucionalnu stabilnost i demokratiju na Kosovu, prenosi KoSSev.

Povezane vesti:

Osim toga, izneo je tvrdnje da je Kosovo na prvom mestu po vladavini prava na Balkanu prema Svetskom projektu pravde, takođe 17 mesto u borbi protiv korupcije prema Tranasparens international i 17. mesto po slobodi medija prema Reporters-u.

Takođe, Kurti je na ovom govoru zatražio pomoć od SAD kada je u pitanju učlanjenje u jednu od međunarodnih organizacija.

„Kao neizbežni saveznik i prijatelj, potrebna nam je pomoć SAD da postanemo deo NATO programa Partnerstva za mir, dok ne postanemo punopravni član NATO“, rekao je premijer Kurti, navodi se u saopštenju.

U nastavku ovog govora on je govorio o ekonomskom i privrednom rastu na Kosovu, za koji smatra da je „impresivan“.

Stoga je pozvao američke, ali i albansko-američke biznismene da investiraju na Kosovu, u profitabilna preduzeća, kako je dodao, „za njih i za još brži društveno-ekonomski razvoj Kosova“.

Govoreći o energetici pomenuo je i pregovore sa MCC-om u Americi za projekat Compact, koji će, kaže, biti najveći energetski projekat na Kosovu – vredan 236 miliona dolara, a koji predviđa izgradnju sistema za skladištenje energije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare