Kurti optimista po pitanju dogovora sa Beogradom: Uzajamno priznanje u centru

Vesti 09. okt 202214:20 30 komentara
aljbin kurti
REUTERS/Fedja Grulovic/File Photo

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je optimista kada je u pitanju dogovor u sklopu dijaloga Beograda i Prištine, jer sada postoji novi pristup koji je na dnevnom redu Brisela i istakao da "uzajamno priznanje nije više na kraju procesa, već je u centru sporazuma".

Razgovori koji se vode u Briselu ne bi trebalo da služe samo za upravljanje krizama već i za sporazume, rekao je Kurti na seminaru Parlamentarne skupštine NATO u Prištini, preneo je Kossev.

Povezane vesti

„Ušli smo u novu fazu od 18. avgusta ove godine, to je nova faza, jer je prva tema u kabinetu Borela u Briselu bio opšti okvir sporazuma. Dakle, dijalog za sporazum – razgovaraćemo o okviru“, rekao je Kurti i dodao da to ne znači da neće biti drugih tačaka u sporazumu, već da će centralni deo biti uzajamno priznavanje.

„Ovaj novi pristup, sa novom agendom u Briselu gde želimo da imamo okvir opšteg sporazuma, čini me optimistom u pogledu meseci koji su pred nama da postignemo pravno obavezujući sporazum“, kazao je Kurti.

On je objasnio da je optimista s obzirom na to da je prethodno priznanje nezavisnosti bilo definisano kao poslednji korak briselskog sporazuma, što je davalo motivaciju Srbiji da „odugovlači proces“, a da su sada stvari drugačije.

„Ako kažete Srbiji da će nezavisnost doći na kraju, ohrabrujete Srbiju da odloži kraj, ali sada uzajamno priznanje nije na kraju procesa, već je u centru sporazuma. Ne kažem da neće biti drugih tačaka u sporazumu, ali centralni deo se odnosi na međusobno priznanje“, precizirao je Kurti, prenosi RTK2.

Kurti je reko da je optimista i povodom, kako kaže, rešavanja pitanja zemlje manastira Visoki Dečani, prenosi Klan Kosova.

„Verujem da će to pitanje biti rešeno, optimista sam, ja sam prvi premijer Kosova kojeg pravoslavni sveštenici u manastiru Dečani ne prihvataju na sastanku. Sa mojim prethodnicima su se susretali, ali mene ne žele na sastanku. Tražio sam termin, ali su me odbili“, rekao je Kurti.

On je naveo da veruje da postoji mogućnost da se pokrene dijalog i da se „reši problem“, dodavši da žele da sačuvaju manastir koji je, kako je rekao, kulturno nasleđe svih građana.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare