Kurti odgovorio Vučiću: Kada Beograd priča o ubistvima i nasilju, govori o sebi

Vesti 12. avg 202213:00 > 15:0325 komentara
Podeli:
aljbin kurti
Izvor: REUTERS/Fedja Grulovic

Premijer Kosova Aljbin Kurti je, povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se Kosovo sprema za napad na Srbe na severu, rekao da Beograd kada priča o ubistvima i nasilju, govori o sebi, preneo je Kossev pisanje Gazete ekspres.

„Pre svega, na osnovu pobede iz februara prošle godine, ja sam premijer nade i napretka, dok u Srbiji imate predsednika straha i pretnje. Kada u Srbiji govore o nasilju, govore o sebi, ne govore o našoj republici, o nama govore institucije“, rekao je Kurti posle obilska Carine Kosova, piše KoSSev.

Kurti je istakao da je Kosovo za dugoročni mir i stabilnost i da je 1. avgust trebalo da bude potpuno miran, ali da su, kako je rekao, 31. jula barikade podigli ljudi koji su podsticali i organizovali i finansirali paralelne strukture koje su postale kriminalne bande.

POVEZANE VESTI:

„Tako da kada oni govore – govore sami za sebe, mi smo za dugoročni mir i stabilnost“, kazao je Kurti, dodavši da je Carina Kosova 2021. uvećala prihode za više od 30 odstou odnosu na 2020.

„Ovde se vidi napredak Kosova. Moramo da zaštitimo ovaj napredak i postoje autokrate koji su zabrinuti zbog napretka Kosova, ne zaboravite kada iz Beograda govore o Kosovu, govore sami za sebe“, naveo je Kurti.

Podsećamo, Vučić je juče upozorio da prištinske vlasti „pod plaštom borbe protiv kriminala“ pripremaju likvidacije Srba na severu Kosova.

On je odbacio tvrdnje Prištine da su nedavno se teritorije centralne Srbije ispaljeni hici na pripadnike Kosovske policije i dodao da Srbija „nikom neće dozvoliti, pa ni NATO“ da puca na pripadnike Vojske Srbije i MUP na administrativnoj liniji.

„Dijalog sa Srbijom o pravno obavezujućem sporazumu uz obostrano priznanje“

Kurti je ocenio da dijalog Beograda i Prištine treba da bude orijentisan na, kako je naveo, „pravno obavezujući sporazum, punu normalizaciju odnosa uz obostrano priznanje Srbije i Kosova“. „Voljan sam i zainteresovan da dijalog u Briselu, on, osim što je istovremeno principijelan i sadržajan, ne treba da bude dijalog radi dijaloga, već dijalog za pravno obavezujući sporazum, za punu normalizaciju uz medjusobno priznanje. Ali morate da shvatite da od druge strane zavisi da li će biti dogovora, a što se mene tiče, volja i interes su neosporni i nepokolebljivi“, rekao je Kurti posle obeležavanja Dana omladine.

Kosovski premijer je rekao da je reciprocitet zdrava i normalna akcija dobrosusedskih odnosa.

„Mi donosimo suverene odluke, ali ja sam na sastanku 15. juna prošle godine i 19. jula rekao da je sporazum stabilan i primenjiv kada su unutra zdravi principi, reciprocitet je zdravo i normalno dobro u međususedskim odnosima“, rekao je Kurti.

Komentari

Vaš komentar