Kurti: Eskalacija interesuje samo Vučića, uklonimo privremene oznake obe strane

Vesti 22. sep 202113:08 > 16:40 49 komentara

Kosovski premijer Aljbin Kurti ponovio je i danas svoj stav da je odluka o reciprocitetu registarskih tablica sa Srbijom prava odluka. Na sastanku Vlade, Kurti je ponovo rekao da je ponuda Kosova da obe strane uklone privremene registarske tablice.

Vlada Kosova je u ponedeljak uvela meru reciprociteta, ne dozvoljavajući promet vozila sa srpskim tablicama. Vozila ovih registarskih oznaka na ulazu u Kosovo moraju dobiti privremene registarske tablice, kao što su građani Kosova sa registarskim oznakama RKS dužni da ih promene pri ulasku u Srbiju.

Ta mera izazvala je reakciju Srba koji već tri dana automobilima i kamionima blokiraju puteve prema graničnim prelazima na Jarinju i Brnjaku na severu. Kosovska policija sa dodatnim jedinicama ostaje na ovom području.

Povezane vesti

„Odluka o registarskim tablicama je poštena i garantuje pravo na slobodno kretanje, uključujući i građane Srbije. Prepreke se stvaraju nekim kamionima opštinske imovine, a to je zloupotreba javne imovine. Pozivam organizovanu grupu srpskih građana jer su blokirali i sebe i kretanje. Ni građane ni našu državu ne zanimaju ni incidenti ni eskalacije, ne zanimaju ni kosovski Srbe, ni Srbiju. Izgleda da je samo jedan pojedinac, predsednik Srbije, zainteresovan za to. Mi smo za dijalog“, rekao je Kurti.

Kako prenosi KoSSev, Kurti je rekao da je javna ponuda vrlo praktična – „uklonimo privremene oznake i za Srbiju i za Kosovo“.

„Verujem da nije u interesu Srbije da odbaci dijalog i razgovore kao što trenutno rade. Brisel je mesto gde bi trebalo da se održe razgovori i mi smo spremni i otvoreni za razgovor“, naveo je Kurti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare