Kurti: Srpski i albanski kriminalci savršeno sarađuju, ne politizovati

Vesti 14. okt 202113:25 48 komentara
Aljbin Kurti
Tanjug / AP, Petr David Josek

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je u Skoplju da srpski i albanski kriminalci savršeno sarađuju i da je pogrešno da se "borbi Prištine protiv organizovanog kriminala daje nacionalna konotacija ili da se ona politizuje".

Na Samitu Zapadnog Balkana u organizaciji britanskog lista Ekonomist, Kurti je povodom nemira na severu nakon, kako je naveo, policijske akcije protiv šverca, rekao da „kosovske vlasti neće dozvoliti stabilnost kriminala“ i da se mora boriti protiv kriminalnih grupa, i srpskih i albanskih.

Povezane vesti

Juče ujutru smo izveli policijsku akciju u četiri različita grada na Kosovu. U Peći, Prištini, Severnoj Mitrovici i u Južnoj Mitrovici, gde sarađuju razni kriminalci, Albanci i Srbi. Sudija za prethodni postupak i tužilac, koji su naredili akciju, su Srbi. Među policajcima koji su učestvovali mnogi su Srbi. Neki od povređenih policajaca su bili Albanci, neki Srbi“, ponovio je Kurti.

Crnogorski vicepremijer Dritan Abazović rekao je da su organizovani kriminal i korupcija veliki problem Zapadnog Balkana i da bez njihovog eliminisanja ne mogu da budu izgrađene stabilne institucije.

„Mislim da su organizovani kriminal i korupcija generatori brojnih negativnih pojava u regionu. Moramo da shvatimo da bez borbe protiv tih fenomena u regionu, u okviru naših zemalja, ne možemo da imamo institucije koje su profesionalne i nezavisne i koje će obezbediti bolje uslove za ljude“, naveo je Abazović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare