Kurti nakon sastanka sa Vučićem: Bez incidenta, biće teško ali sam optimista

Vesti 15. jun 202113:34 > 13:4537 komentara
Izvor: N1

Premijer Kosova Aljbin Kurti je izjavio nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu, u okviru nove runde dijaloga Beograda i Prištine, da je sa njegove tačke gledišta sastanak bio konstruktivan i "o suštini problema". "Nije bilo nikakvih incidenata niti situacija gde bismo bili na rubu incidenta", izjavio je Kurti, odgovarajući na pitanje novinara nakon sastanka.

„Biće teško, ali sam optimista. Sada imamo iskren pristup problemima i suština našeg konflikta jeste nedostatak međusobnog priznavanja – niti Srbija priznaje Kosovo, niti Kosovo priznaje Srbiju. To treba da se promeni“, rekao je Kurti.

Povezana vest

Kurti navodi da je predsednik SAD Džo Bajden „jasno rekao – međusobno priznavanje Kosova i Srbije“.

„Zajedno možemo mnogo brže nego što drugi misle da krenemo evropskim i evroatlantskim putem. Naši odnosi treba da se poboljšaju principom reciprociteta – nacionalna veća za Albance i Bošnjake koja postoje u Srbiji mogu se uspostaviti i na Kosovu za Srbe“, ocenjuje on.

Kurti smatra da je „dobro da Kosovo i Srbija potpišu deklaraciju o miru čime bi jasno rekli da nijedna od strana neće napasti drugu“.

„Takva deklaracija o nenapadanju doprineće miru u regionu pa i šire“, istakao je Kurti.

Dodao je da je predložio i novi sporazum SEFTA i da, kad je reč o nestalim licima, „treba pitati Veljka Odalovića i Zorana Anđelkovića gde je ostalih 11 masovnih grobnica“. Kurti kaže da se Srbija nije izjasnila o SEFTA, a da preostala tri predloga nije prihvatila.

Odgovarajući na pitanje da li je svojim izjavama doprineo da bude napada na srpsku zajednicu na Kosovu, Kurti je rekao da nema međuetničkih problema na Kosovu već da „Kosovo ima problema sa Srbijom“.

„Mislim da i Srbi i Albanci i svi u našem regionu imaju dva glavna zahteva – zapošljavanje i pravda. To je najveća briga“, naveo je Kurti.

Komentari

Vaš komentar