Kurti najavljuje priznanje „na proleće“, sa severa odgovaraju – nemoguće

Vesti 26. nov 202219:09 38 komentara

Premijer Kosova, Aljbin Kurti, izjavio je da se na proleće očekuje međusobno priznanje Srbije i Kosova. Predstavnici Srba sa severa Kosova odgovaraju da je nemoguće govoriti o bilo kakvim rokovima, a aktivisti poručuju da su takve poruke Aljbina Kurtija nerealne.

Sa dolaskom proleća 2023. godine kosovski premijer Aljbin Kurti najavljuje najavljuje da će doći i do međusobnog priznavanja Kosova. Usledio je odgovor Kancelarije za KiM da on time obmanjuje javnost i ne suočava se sa činjenicom da nema unapred zacrtanih rokova.

„Previše optimistično očekivati da će se to desiti do marta 2023. godine, jer očigledno da postoje ogromni problemi, postoje ogromne obaveze koje nisu ispunjene iz Briselskog sporazuma, a ići u neke nove sporazume u nove dogovore u nova potpisivanja mislim da ničemu ne vodi“, kaže nekadašnji ministar za KiM Goran Bogdanović.

Pročitajte još

Jedina štoperica koja otkucava jeste ona za formiranje Zajednice srpskih opština, a sa tim Priština kasni već 10 godina, navodi se u saopštenju Srpske liste.

„Sasvim sigurno nije realan rok, ne za taj cilj koji predstavlja Aljbin Kurti, a čak nisam sigurna ni da je to realan rok za potencijalni povratak Srba u kosovske institucije, a kamoli međusobno priznanje“, kaže Milica Andrić Rakić iz NVO Nova društvena inicijativa.

O nerealnosti zacrtavanja datumskih rokova se složio i portparol Evropske unije Peter Stano.

„Imali smo juče izjavu portparola Petera Stana koji je rekao da ne postoje rokovi i u suštini nazvao svaki rok veštačkim. Onog trenutka kada bude bilo jasno da su se dve strane dovoljno približile tada će doći do sporazuma“, kaže Andrić Rakić.

U petak je završeno i prijavljivanje lista za lokalne izbore na severu Kosova. Centralna izborna komisija Kosova saopštila je da je šest političkih subjekata podnelo prijave za učešće na izborima za gradonačelnika četiri opštine.

„Imajući u vidu da Srpska lista neće učestvovati na izborima, mislim da već sada može da se kaže da neće biti uspešno organizovanih izbora“, kaže Andrić Rakić.

„Ja nisam optimista da će se ovde održati izbori, da će moći da se otvore sva biračka mesta, posebno u sredinama gde Srbi preovladavaju, tj gde su Srbi većina“, kaže Goran Bogdanović.

I zaključuje Bogdanović da je to još jedna prilika da se stvaraju problemi i nove tenzije, jer je nekom u Prištini stalo da stalna napetost vlada.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare