Kurti i posle sastanka sa Lajčakom: Dijalog sa Srbijom naš četvrti prioritet

Vesti 01. mar 202120:40 > 22:49 4 komentara
N1

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, danas kasno popodne stigao je na Kosovo, započevši tako višednevnu posetu Zapadnom Balkanu. Lajčak će, nakon trodnevnog boravka na Kosovu, potom posetiti i Beograd i Podgoricu. Prvi sastanak održao je sa pobednikom na nedavno završenim izborima – Aljbinom Kurtijem, odnosno Samoopredeljenjem. Nakon jednosatnog sastanka, lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti ostaje pri svom ranijem, poznatom stavu – ne žuri sa dijalogom, prenosi KoSSev.

Iako ne poriče važnost dijaloga sa Srbijom, on mora da bude dobro pripremljen i iskren. Dodao je i da nije pod vremenskim pritiskom, nije dao ni datum za nastavak dijaloga.

„Nema datuma, jer moramo da formiramo vladu, mora se obaviti potvrda rezultata izbora. Vlada će takođe imati ministra spoljnih poslova za sve izvršne poslove. Ja nisam protiv dijaloga u principu, ja sam za principijelan dijalog“, rekao je Kurti, prenosi KoSSev pozivajući se na Kohu.

„Informisao me je o procesu dijaloga uopšteno. Ja sam još jednom objasnio da smo pobedili na izborima sa našim programom koji se fokusira na pravdi i zaposlenju, da se nalazimo u pandemiji koronavirusa i da nismo protiv dijaloga ali želimo da on bude principijelan i dobro pripremljen“, ponovio je Kurti sličnu poruku za T7.

Izlistao je prioritete za buduću kosovsku vladu, a na prvom mestu nije dijalog sa Beogradom, već pravda i obezbeđivanje novih radnih mesta, uz borbu protiv širenja pandemije, odnosno epidemije koronavirusa.

Kurti sa Lajčakom nije razgovarao o mapama

Kosovske medije interesovalo je da li se „razgovaralo o mapi u Lajčakovoj kancelariji“.

Kurti je kazao da sa Lajčakom nije razgovarao o mapama, piše Koha.

Nasuprot njemu, najavljujući posetu regionu prošle nedelje, Lajčak je ponovio poruku koju je dan nakon kosovskih izbora uputila Evropska unija – da očekuje nastavak dijaloga ubrzo nakon formiranja kosovske vlade.

Što se mape tiče, to što su kosovski političari i mediji na jednom snimku Lajčaka u svom kabinetu u pozadini na jednoj mapi primetili Kosovo koje nije granicom razdvojenom od Srbije pokrenulo je lavinu njihovih reakcija, uz albansku javnost.

Nije pomoglo ni objašnjenje portparola Pitera Stanoa da se radi o statusno neutralnoj mapi u skladu sa stavom EU, zbog pet članica koje ne priznaju kosovsku nezavisnost, te pravdanje i samog Lajčaka, da je reč o zvaničnoj mapi Zapadnog Balkana za EU, a ujedno i da postoji linija koja razdvaja Kosovo i Srbiju.

Ambasador SAD pružio podršku Lajčaku

Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet sastao se sa Lajčakom i tom prilikom mu poručio da EU ima punu podršku SAD u posredovanju u, kako je rekao „dijalogu dve zemlje“.

Kosnet je na tviteru dodao da će cilj ovog dijaloga biti sveobuhvatno rešenje i dublja integracija obe zemlje.

Zvaničnici iz Prištine, uz medije, nastavili su sa kritikama, a jedna od reakcija je čak bila da Lajčaka tokom predstojeće posete ne bi trebalo da dočekaju prištinski zvaničnici. Organizovan je protest, a danas se oglasio i kosovski Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda koji je pozvao na protest zbog toga što se Lajčak nije izvinio „zbog igre sa mapom na kojem je Kosovo sastavni deo Srbije“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare