Kurti i Pendarovski: Značajno unapređeni odnosi Prištine i Skoplja

Vesti 15. dec 202118:18 > 19:18 3 komentara
twitter.com/albinkurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se u Prištini sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim i tom prilikom su ocenili da Kosovo i Severna Makedonija imaju dobre odnose, saopšteno je iz vlade Kosova.

Kurti je naveo da postoji jasna politička volja Kosova za povećanje međuinstitucionalne koordinacije i dalje produbljivanje bilateralnih odnosa Kosova i Severne Makedonije.

On je dodao da je u interesu Kosova da koordiniše politike u oblasti bezbednosti, odbrane i spoljne politike, u skladu sa evroatlantskom orijentacijom i u skladu sa odličnim trgovinskim odnosima između dve zemlje.

Pendarovski je, kako se navodi, čestitao Kurtiju na započetim reformama i demokratskom napretku Kosova i izrazio zabrinutost zbog porasta autoritarnih tendencija u zemljama Zapadnog Balkana, kao i zbog pristupa Evropske unije proširenju.

„EU treba da nagradi demokratske reforme“, rekao je Pendarovski.

Kurti je izrazio zabrinutost zbog „militarizacije Srbije, koja predstavlja pretnju po region i mir i stabilnost na Balkanu“.

U saopštenju se navodi da i Kosovo i Severna Makedonija ostaju privržene zajedničkim evroatlantskim ciljevima i sprečavanju uticaja spoljnih destabilizujućih aktera za region, pre svega od „malignog uticaja Rusije na Zapadnom Balkanu i drugde na evropskom kontinentu“, ali i ekonomskog i trgovinskog uticaja Kine, koji ima za cilj da „stvori finansijsku zavisnost i preko nje utiče na donošenje političkih odluka u zemljama Zapadnog Balkana“.

Dvojica sagovornika su ocenili da su odnosi Kosova i Severne Makedonije značajno unapređeni, o čemu svedoči i sastanak vlada koji je održan 16. septembra u Skoplju, a na kome je potpisano 11 novih sporazuma, čime je broj sporazuma povećan na 50.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare