Kurti i Osmani zajednički nastupaju na prevremenim izborima na Kosovu

Vesti 14. jan 202117:03 0 komentara
N1

Pokret Samoopredeljenje (PS) i Lista Vjose Osmani su ozvaničili sporazum za zajednički nastup na prevremenim parlamentarnim izborima, zakazanim za 14. februar ove godine, a Osmani je i zajednički kandidat za predsednika Kosova. Sporazum su potpisali lider PS Aljbin Kurti i Vjosa Osmani, koja je aktuelna v.d. predsednica Kosova.

U zajedničkom sporazumu koji su u celosti objavili kosovski mediji se navodi da su oni rešeni da se beskompromisno bore protiv korupcije i organizovanog kriminala kao osnovnog preduslova za konsolidaciju demokratije i održivog razvoja u zemlji, i da su posvećeni tome da Kosovo bude zemlja u kojoj mladi ljudi vide svoju budućnost, a građani uživaju istinsko blagostanje i dostojanstven život.

U prvoj tački, PS i Lista Vjose Osmani navode da će se posvetiti pravosudnom sistemu i beskompromisnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

POVEZANE VESTI

Dalje se navodi da će sledeći prioritet biti ekonomski oporavak nakon pandemije, usmeravanje investicija i planiranje budžeta ka zdravstvenom sektoru, zaštita životne sredine, digitalizacija, ulaganje u ljudski kapital, promocija lokalne proizvodnje, a sve u cilju ostvarivanja koncepta održivog ekonomskog razvoja i inovacija.

Kao sledeći prioritet navedena je zajednička obaveza u sagledavanju zakonodavstva i odgovorno sprovodjenje neophodnih reformi u skladu sa evropskim standardima u cilju integracije Kosova u Evropsku uniju, kao i za članstvo u NATO-u i drugim medjunarodnim organizacijama.

Kada je u pitanju dijalog sa Srbijom, obe strane su se obavezale na jedinstvenu i sveobuhvatnu zastupljenost u donošenju odluka u tom procesu.

Kurti i Osmani su ovu saradnju dva politička entiteta ocenili kao dogovor za slobodu i ravnopravnost gradjana, za napredak i uspeh države, navodeći da se zajedno takmiče na izborima za promenu pogrešnog mentaliteta, sa kojim je zemlja vođena.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!